Katolička obitelj u suvremenom svijetu

Katoličkoj obitelji u razvijenim zemljama poput SAD-a danas se sudi zbog samog postojanja… Moderne pape, jedan za drugim, upozoravaju vjernike na smrtonosnu borbu koja se događa u današnjem svijetu, između Krista, Svjetla svijeta i Sotone, kneza tame, a glavni fokus ove borbe je obitelj.

– Sluga Božji vlč. John Hardon, S.J

Obitelj je temeljna, najvažnija stanica društva, pa nam vlč. Hardon objašnjava:

• Kada je kršćanska obitelj- katolička kršćanska obitelj- jaka, Katolička Crkva je jaka.
• Gdje je obitelj slaba, Crkva je slaba.
• Gdje se obitelj bori za opstanak, Crkva se bori za opstanak.
• Gdje katolička obitelj umire, Katolička Crkva u tim kulturama i zemljama umire.
• A kada nestane katolička obitelji, onakva kakvu je ustanovio Isus Krist, Crkva Isusa Krista biva uklonjena iz tog naroda ili države.

Ono što nam vlč. Hardon govori je da- ako želimo živjeti u skladu s vjerom koju ispovijedamo- moramo iz dana u dan činiti velike žrtve da osvijestimo poslanje obitelji. Vjera i obitelj su srce zdravog društva, i ako im ne pružimo potrebnu pažnju, svijet će izgubiti nadu.

Kao roditelji smo dobili jedno od najplemenitijih priznanja koje se stvorenju može dati – čast primiti dar života, i vratiti ga natrag Stvoritelju na nebesima. Blagoslovljeni smo darom tako dubokim da ga um jedva može shvatiti.

Hardon nastavlja:
Pred Bogom, roditelji su primili svetu dužnost. Nitko nije dobio veće povjerenje od njih. Nitko nema veće odgovornosti od njihove. No, moram dodati, nitko im ne može ni oduzeti ni povjerenje ni odgovornost koju su dobili. Oni pripadaju roditeljima, jer su dar od Boga. Djeca koju oni zovu svojom su prije svega Njegova. Došli su od Njega i namijenjena su Njemu. To je razlog zašto je Bog postao dijete: da nas nauči kako je jednostavno doći do Neba, samo ako smo dovoljno ponizni da poslušamo Njegove riječi, a roditelje– da budu dovoljno hrabri položiti svoje živote, ako je potrebno, za duše onih koji su im povjereni.

U svojoj knjizi Katolička obitelji u suvremenom svijetu, vlč. Hardon nas podsjeća da se to povjerenje može čuvati kroz poštivanje sakramenta braka kao neraskidive, cjeloživotne zajednice.

Znamo da brak nije samo prirodna ustanova ili društveni ugovor legaliziran od strane države. On je sveti savez i doista, sakrament Novog zakona… duboko unutarnje opredjeljenje u kojem se muž i žena obvezuju na bračnu vjernost.

A, s druge strane, stabilnost koju daje ova prekrasna zajednica milosti, pomaže parovima i daje im snagu da rode dragocjeni dar djece. U svjetlu svega toga, neki od nas možda se pitaju kako?

Kako možemo ispuniti poslanje, tako božanstveno i izazovno, kada je na primjer dovoljno teško samo mijenjati pelene u zadnji tren, paziti na djecu dan i noću da ne bi upali u opasnost, ili platiti račune za struju? Prema njegovim riječima, molitva je odgovor. Temeljeći naše živote na molitvi otvara nam se mogućnost da činimo nevjerojatne stvari.

Zašto onda moramo moliti? Molitva nam je neophodna, kako bismo mogli pred Bogom ponizno priznati  koliko smo slijepi i slabi, odnosno koliko smo bespomoćni bez stalne podrške i Njegove pomoći … Nemamo izbora; ili ćemo moliti ili ostati bez božanskog svjetla i snage koja nam je potrebna. Ili će muževi i žene moliti ili neće primiti milost potrebnu za održavanje njihove bračne ljubavi.

Izvor: quovadiscroatia/ncregister