15 činjenica o fetusu u 15. tjednu trudnoće

Novo izvješće Instituta Charlotte Lozier otkriva da je ljudski fetus u 15. tjednu trudnoće daleko od onoga kako ga neki nazivaju "komad tkiva".

“Znanost otkriva nepobitnu ljudskost nerođenog djeteta. Do 15. tjedna srce nerođene bebe otkucalo je gotovo 16 milijuna puta. Ono već pokazuje sklonost svojoj desnoj ili lijevoj ruci, reagira na okus i može osjetiti bol. One i njihove majke zaslužuju da ih se zakonom zaštiti”, piše Aleteia.

Institut Charlotte Lozier, istraživački i obrazovni institutobjavio je izvješće koje se oslanja na nedavna znanstvena istraživanja o razvoju ljudskog fetusa. Ovdje je sažetak njihovih nalaza.

1. Svi glavni organi su formirani. Do 15. tjedna trudnoće bubrezi filtriraju toksine, želudac i gušterača proizvode probavne enzime, a srce i živci su razvijeni. Pluća i dišni putevi također su na svom mjestu i razvijaju se.

2. Srce pumpa 26 litara krvi dnevno. Za usporedbu, srce odrasle osobe pumpa 6000 litara dnevno.

3. Srce je već otkucalo otprilike 15.000.000 puta. Samo 22 dana nakon oplodnje srce počinje kucati.

4. Svaki prst se pomiče zasebno. U ovom trenutku trudnoće, fetus prstima istražuje okolinu.

5. Fetus radije siše lijevi ili desni palac. Moguće je i predvidjeti hoće li fetus biti dešnjak ili ljevak.

6. Cijelo tijelo reagira na dodir. Fetus ima tendenciju odmicanja od laganog dodira. Glava fetusa će se okrenuti prema predmetu koji ga dodiruje kao da se priprema za dojenje.

7. Fetus reagira na okus. U ovom trenutku trudnoće, fetus pokazuje neke osobne preferencije.

8. Mozak stvara neurone brzinom od 250 000 u minuti. Od pet tjedana do otprilike 26 tjedana, glavni posao mozga je stvaranje više neurona.

9. Moždane veze formirane u 15 tjednu trudnoće traju u odrasloj dobi. Neuroni počinju stvarati veze, koje se nazivaju sinapse, vrlo brzo nakon rođenja. Do odrasle dobi prosječni neuron ima 7000 sinaptičkih veza s drugim neuronima.

10. Fetus može osjećati bol. Iako, receptori za bol razvijaju se na koži između 10. i 17. tjedna.

11. Žene imaju većinu jajašaca koja će ikada proizvesti. Kod žena se te buduće jajne stanice počinju odmah dijeliti, sve dok ženski fetus ne dobije oko 7 milijuna jajašaca oko 21. tjedna trudnoće.

12. Fetus je vježbao disanje tijekom šest tjedana. Do 13. tjedna trudnoće, fetus će napraviti mnogo pokreta disanja zaredom, uzimajući 2-3 sekunde između svakog udisaja.

13. Pokreti očiju lako se vide na UZV snimkama. Brzi pokreti očiju, poput onih vidljivih tijekom spavanja, prvi put se otkrivaju oko 18. tjedna trudnoće.

14. Kada bi liječnik napravio rendgensku snimku u 15. tjednu, kostur fetusa bio bi vidljiv. Do 15. tjedna trudnoće, veći dio kostura nerođene bebe otvrdnuo je od hrskavice do kostiju.

15. Kirurzi su uspješno izveli operaciju na fetusima u 15 tjednu trudnoće. Fetalna kirurgija pokazala se uspješnom u liječenju sindroma transfuzije između blizanaca, rođenih srčanih mana i drugih poremećaja.