Časna sestra iz Dubrovnika dobila prestižno priznanje za fotografiju gradskih zidina

Fotografiju s motivom gradskih zidina autorice Ružice Dodig, dubrovačke časne sestre, poznata kompanija Nikon na svojoj Facebook stranici izabrala je za fotografiju ožujka 2019. godine, piše Jutarnji list.

Ovo je prvi put da je časna Ružica svoju fotografiju poslala na Nikonov FB profil, gdje svoje uratke objavljuju njihovi obožavatelji. Prva fotografija i već je odabrana za fotku mjeseca!

ruzica-dodig.jpg

Budući da je svoje prve korake u fotografiranju napravila uz Nikonovu opremu, ne čudi što je svoje umjetničko djelo nastalo na Pilama, zapadnom ulazu u povijesnu jezgru grada, poslala baš na njihovu stranicu. A kako je nastala fotografija ožujka? Otkriva nam da je to bilo baš u vrijeme gužve oko otvaranja Feste sv. Vlaha, piše Jutarnji list.

Baš za dušu

- Puhalo je uistinu lijepo jugo. Rijetko kad imam vremena u miru šetati. Dok je bila ta gužva po Stradunu u vezi Feste, kliznula sam na Pile i guštala sat, dva. Ponijela sam i stalak, dala sam si truda. Nešto što odavno želim, a nemam kad, nemam vremena. To mi je bilo baš za dušu - kaže Ružica Dodig.

Uvijek je bila kreativan i vizualan tip. Kako živimo u svijetu okruženom tehnologijom, sestre iz reda službenica milosrđa (ančele), kojima pripada, predložile su joj upis na Akademiju likovnih umjetnosti u Italiji, odjel za nove tehnologije u umjetnosti i grafički dizajn.

- Tu je aparat bio sastavni dio nekakve vizualne kulture, posebno digitalne, jer to je danas pismenost. Sve kasnije bila je logična posljedica. Naučiš koristiti digitalne tehnologije, a one u biti samo prenose što ljudsko oko zapaža oko sebe - kaže ova samozatajna ančela koja djeluje kao odgojiteljica u dubrovačkom Učeničkom domu Paola di Rosa. Ljubav prema fotografiji i filmu pokušava prenijeti i na svoje učenice okupljene u filmskoj sekciji koja djeluje pri Domu.

- Više se bavimo filmom i fotografijom na filmu nego samom fotografijom jer to im je zanimljivije, životnije. Svake godine izbacimo po jedan film, sudjelujemo na festivalima, putujemo po zemljama. Obično smo do sada radili komedije jer smo shvatili da je to najzgodniji izraz. Ove godine ipak radimo manju dramu. To budu kratki igrani filmovi. Jesu li to njihove priče? Jesu. Ali nastojimo da ne upadnemo u stereotip, da adolescenti ne pričaju sami o sebi, nego da daju odgovore na nešto što vide oko sebe - otkriva nam sestra Ružica.

Kreativnost

U Učeničkom domu je 150 učenica. Svaka odgojiteljica brine se za njih 20 do 30. Njoj se, kaže, posložilo da sve djevojke gaje interes prema filmskom i vizualnom izrazu. Nastoji ih učiti kritički razmišljati i gledati filmove, spotove i sve ostalo što mediji lansiraju jer ih želi naučiti razlikovati “dobru priču od obične manipulacije, jer je važno da današnji mladi budu protagonisti u svojim životima, da znaju ispričati svoju priču, a ne da budu pasivni promatrači i potrošači tuđih priča”.

Redovno sudjeluju na godišnjoj smotri i natjecanju učeničkih domova Domijada, na kojima ostvaruju zavidne rezultate.

- Filmom ‘Miris glazbe’, koji govori o predrasudama, učenice su prošle godine pobijedile na Domijadi te dobile nagradu da sudjeluju u Prodigy kampu za talente u Americi, blizu Seattlea. Film koji su radile godinu prije, pod nazivom ‘Pratiš li ti mene’, na temu društvenih mreža, pobijedio je u Rimu i španjolskoj Valenciji - ističe sestra Ružica kreativnost svojih učenica.

Na pitanje o njezinim fotografijama, koje također ne prolaze nezapaženo, malo će toga reći. Skromnost i samozatajnost vrline su ove mlade sestre, pa se to mnoglo i očekivati. Tek je, smiješeći se, izgovorila “Ma ja svoje fotografije i ne šaljem baš puno” te spomenula fotografiju “Redovnici”, koja je osvojila drugo mjesto na jednom fotografskom natječaju.

- Stavljam fotografije na Instagram, pa tko hoće, nađe ih tamo. Sve fotografije koje su mi drage tamo stavljam. Svaka fotografija, kad je okineš i s njom se malo poigraš, predstavlja jedan trenutak u tvojem životu. Izdvojiti neki, jako je teško - kaže nam sestra dubrovačkog Učeničkog doma, čije su učenice i djelatnice prije nekoliko godina snimile videospot “Paola di Rosa is Happy”, s kojim su pobijedile na 19. filmskoj reviji mladeži u Karlovcu te si tako otvorile vrata u filmski svijet.

Kreativosti i materijala za buduće filmske projekte ne nedostaje.

- Baš smo učenice i ja završile snimanje novog filma u Hercegovini. Ljubavna je priča. Prvo ćemo ići na Domijadu, a kad prođemo to prvo prikazivanje, znat ćemo što dalje. Uključili smo učenike iz Hercegovine da glume, a naše su učenice uglavnom bile iza kamere. To im je nekako draže - kaže sestra Ružica, a piše Jutarnji list.