Čudesna slika Gospe uklesana u stijeni

1754. godine, dogodilo se čudo u Kolumbiji, djevojčicu je Gospa podignula iz mrtvih!

Nakon tog događaja uslijedio je još jedan ― čudesno pojavljivanje Gospine slike uklesane u stijeni. Mnogi nisu upoznati sa ovim događajima. Većina katolika izvan Južne Amerike nije nikada ni čula za ovo svetište.

Bazilika Las Lajas nalazi se u kanjonu rijeke Guaitara u južnom kolumbijskom predjelu Narino. Laja je inače naziv posebne prošarane stijene koja se nalazi u Andama a koja je očigledno po svom sastavu imala udjela za nastanak ove predivne i čudesne slike Gospe. Sama crkva je na mjestu male kapele građena od 1916. do 1949. godine i to na samom rubu provalije. Ovo zadivljujuće zdanje koje oduzima dah,  proglašeno je za jedno od najljepših bazilika svijeta. Svetište je službeno priznato od Crkve 1951. god.

las-lajas-bazilika.jpg

Photo: thousandwonders.net Malo selo Las Lajas za Kolumbiju i Južnu Ameriku ima veliko kulturno i vjersko značenje. Od 7. tzv. "čuda Kolumbije" Las Lajas zauzima 1.mjesto! Priča o čudu  počinje ovako: pokrštenu Indijanku 19.rujna 1754.god.sa svojom gluhonijemom kćerkicom Rossom na putu do sela Ipias, uhvati nevrijeme i sklanjaju se u obližnju špilju,koja je bila na glasu,da u špilji ima duhova. Indijanka Marija sklonila se na samom ulazu od kiše, dok je mala Rossa igrajući, ušla dublje u špilju. Odjednom se čuje veseli vrisak i gluhonijema Rossa dolazi mami i po prvi puta progovori: "Mama dođi da vidiš lijepu Gospođu sa djetetom u rukama, eno tamo stoji i smješka se." Indijanka Marija prestrašena, više od riječi, nego o vjerovanju duhova, zgrabi Rossu i još po kiši dođu kući. Vijest se brzo proširila i zdrava Rossa pričala je o lijepoj Gospođi. Ljudi su odmah pozvali svečenika i krenuli u opisanu špilju ali ne nalaze ništa i događaj je čini se pao za kratko u zaborav. Ne za dugo mala Rossa se teško razboli i umre. Očajna majka na sva odgovaranja, uzme mrtvo tijelo Rosse i nosi ga u špilju. Položila je mrtvo tijelo Rosse i kako je znala molila je, ne znajući koliko da je od umora malo zadrijemala. Trgla se, vidjevši kako Rossa živo i veselo skakuće i igra se sa malim nepoznatim djetetom. Presretna dolazi kući sa zdravom i živom Rossom. Sada nije više bilo sumnje i drugi dan sa svečenikom dolaze u špilju i padnu na koljena od čuda. Na stijeni nađu prekrasnu sliku Majke Božje sa Isusom, a s lijeve i desne lik Sv. Dominika i Sv.Franje. Odmah se moglo ustvrditi da sliku nije napravila  ljudska ruka jer slika kao da je bila u tri dimenzije tj. kao uklesana.

gospa-las-lajas-u-stijeni.jpg

Photo: mysticpost.com

Vijesti o čudu su se proširile velikom brzinom ali je narod sumnjao u istinitost ove priče, sve dok jedan starac koji je bio slijep nije počeo tražiti pomoć i sakupljati novac od stanovništva kako bi na tom mjestu sagradio crkvicu. Kada je napokon sakupio dovoljno novca, dogodilo se i drugo čudo – ovaj čovjek je progledao. Narednih godina njegov san se ostvario – crkvica je bila sagrađena.

Daljnja ispitivanja i ubrzo druga čudesna ozdravljenja, privukla su pažnju crkve, da je Las Lajas "na stijeni" postalo jedno od najvećih svetišta ne samo Kolumbije nego i cijele Južne Amerike. Ono što je za nas Evropljane Lurd, to je za Južnu Ameriku Las Lajas. Nakon dugotrajnih ispitivanja, civilni autoriteti i znanstvenici sa geolozima došli su do nevjerovatnih rezultata. Utvrđeno je da na ovoj slici nema boje, premaza, pigmenta ni ničega što bi ukazivalo na to da je slika naslikana. Boje na misterioznoj slici, su boje same te stijene koje prodiru nekoliko stopa unutar nje.

Slika Gospe u stijeni je dio te stijene. Jedino što je ljudska ruka naslikala, odnosno dodala  Gospinoj slici, je kruna iznad glave Isusa i Marije od strane lokalnih vjernika. U priloženom videu možete vidjeti sve ljepote ovog svetišta.