Koje se vino služilo na Posljednjoj večeri?

Vjerojatno je to bio "passum", slatko desertno vino napravljeno od sušenog grožđa koje je u antici bilo popularno diljem istočnog Sredozemlja.

Arheolozi izvješćuju da su otkrili koja se hrana jela tijekom Posljednje večere, uključujući janjeći gulaš, pastu od oraha i masline. Ali što je s vinom?

Povjesničari vjeruju da je, poput većine vina koja su se konzumirala tijekom antike, vino koje su pili na Posljednjoj večeri vjerojatno bilo slatko i nalik vinu naziva passito, što znači da je napravljeno od grožđa koje je osušeno da se bolje očuva. Prema Evanđeljima po Marku, Mateju i Luki, Posljednja večera bila je pashalna večera, pa su Isus i njegovi učenici vjerojatno pili passum, slatko vino od sušenog grožđa koje se obično koristilo u židovskim ritualima, piše Aleteia.

Passum je vjerojatno nastao u Kartagi, današnjem Tunisu, a s vremenom je došao i do Rima gdje su ga rado pili. Nazivali su ga i „damskim vinom” jer su ga, kako je primijetio antički povjesničar Polibije, konzumirale rimske plemkinje kojima je bilo zabranjeno piti tradicionalna vina, ali su smjele piti vino napravljeno od grožđica.

Poznat po svom slatkom okusu i detaljnoj pripremi, passum zahtijeva od vinara da osuše grožđe na suncu, pomiješaju ga sa sokom od grožđa, ostave da mješavina fermentira, a zatim dodaju još soka prije daljnje fermentacije cijele mješavine. Proces je detaljno opisao latinski pisac Lucius Giunius Moderatus Columella.

U svom djelu „De Agricultura” Columella opisuje pripremu ovog vina od grožđica citirajući raniji punski tekst:

Berite dobro zrele vrlo rane grozdove; odbacite pljesnivo ili oštećeno grožđe. Učvrstite u zemlju rašljaste grane ili kolce koji nisu udaljeni više od četiri stope, povezujući ih motkama. Preko njih položite trstiku i po njima raširite grožđe na suncu, a noću ih pokrijte da se ne rosi.

Kad se osuši, grožđe pobrati, staviti u posudu za vrenje ili staklenku i dodati što bolji mošt (grožđani sok) da bude samo prekriveno. Kad je grožđe sve upilo i za šest dana nabubrilo, stavite ga u košaru, prešajte i pokupite passum. Zatim gazimo prešano grožđe, dodajući sasvim svježi mošt od drugog grožđa koje je sušeno na suncu tri dana.

Sve to pomiješati i izmiješanu masu provući kroz presu. Stavite ovaj passum odmah u zatvorene posude. Nakon dvadeset ili trideset dana, kad fermentacija prestane, presuti u druge posude, zatvoriti poklopce gipsom i pokriti ih ljuskama.

Danas se vino passum još uvijek proizvodi na mjestima diljem Mediterana, od Tunisa, gdje se proizvodi vino poznato kao Passum de Magon prema receptu koji je opisao Columella, do Sicilije, gdje farmeri još uvijek uzgajaju drevno grožđe koje se u prošlosti koristilo za pravljenje passuma, a jedna verzija passuma poznata pod nazivom Sagrantino se proizvodi i u središnjoj Italiji, u Umbriji.