Ne možete ostaviti komentar ako niste pročitali tekst

Nema komentiranja ako se ne pročita cijeli članak.

Jedan portal odlučio je stati na kraj onima koji donose zaključak bez da su pročitali tekst

Norveški internetski news portal NRKbeta, uveo je prije dva tjedna novi način borbe protiv 'trolova', svađa, te potpuno nevezanih diskusija u komentarima ispod svojih tekstova, javlja Bug.hr

Oni su, naime, vrlo jednostavnom metodom odlučili ograničiti komentare ispod nekih svojih članaka i to postavljanjem kratke ankete. Čitatelji moraju, prije nego im se odobri komentiranje, točno odgovoriti na nekoliko pitanja koja se tiču sadržaja same vijesti. Pitanja su postavljena u obliku ankete i nude ponuđene odgovore, od kojih je samo potrebno odabrati točne. Tek nakon toga moguće je napisati komentar.

"Pokušali smo pridonijeti kvalitetnijoj raspravi tako da provjerimo znaju li komentatori o čemu pišu. Ako svi znaju o čemu se radi, imaju bolju osnovu za komentiranje", pojašnjavaju svoj potez iz NRK-a. Osiguravanjem da čitatelji zaista pročitaju sadržaj (a ne primjerice samo naslov) vijesti, postiže se veća kvaliteta komentara i smanjuje se mogućnost svađe. Odgovaranjem na pitanja čitatelj se ima vremena "ohladiti" i razmisliti, pa je samim time manje vjerojatno da će u afektu ostaviti ljuti komentar i tako započeti (ili nastaviti) svađu u komentarima, pojašnjavaju svoj potez iz NRK-a.

Označeno u