Nošenje sv. Josipa: jedinstvena adventska tradicija

Tradicija srednje Europe predstavlja putujući kip sv. Josipa koji se prije Božića prenosi s obitelji na obitelj.

Adventsko vrijeme posebno ima bogate tradicije koje su izdržale test vremena i pomogle kršćanima da se pripreme za veliki blagdan Božića, piše Aleteia.

Jedna jedinstvena tradicija dolazi iz srednje Europe i usredotočena je na kip sv. Josipa.

Franjo Xaver Weiser objašnjava tradiciju u svojoj knjizi Priručnik kršćanskih blagdana i običaja.

U srednjoj Europi devet dana prije Božića se na mnogim mjestima održava kao blagdan… U alpskim dijelovima… školarci svake večeri nose kip svetog Josipa u jedan od svojih domova. Klečeći pred njim, izgovaraju molitve u čast sveca.

Ono što je zanimljivo u ovoj tradiciji je kako običaj prenošenja kipa sv. Josipa polako okuplja brojne sljedbenike, pri čemu svaki školarac ide u susjednu kuću, tako da je na kraju veliko okupljanje.

Prve noći ovu pobožnost obavljaju samo dječak koji je nosio kip i onaj u čiji je dom donesen. Sljedećih noći, kako se kip prenosi od kuće do kuće, broj dječaka se povećava, jer u pobožnosti sudjeluju svi mladi koji su ga prethodno imali u svom domu. Navečer 24. prosinca svih devetero, u pratnji devet učenica obučenih u bijelo, nose sliku u procesiji kroz grad do crkve, gdje je postavljaju kod božićnih jaslica . Ovaj običaj se zove Josephstragen (Nošenje svetog Josipa).

Običaj njeguje jedinstvenu pobožnost svetom Josipu, usredotočujući se na njegovu ulogu u Rođenju Isusa. Obilježava posljednje dane prije Božića, pojačavajući iščekivanje lijepog blagdana.

Označeno u