Po prvi put u 800 godina nebo će osvijetliti božićna zvijezda

Po prvi puta u 800 godina, "Božićna zvijezda" osvijetlit će nebo ovog mjeseca. To će se dogoditi zahvaljujući Jupiteru i Saturnu, koji bi trebali prirediti pravi 'show' 21. prosinca. Ta dva najveća planeta Sunčevog sustava na putu su da se 'sudare' u izuzetno rijetkom događaju koji nije viđen od srednjeg vijeka.

Jupiter i Saturn 21. prosinca približit će se toliko blizu da će izgledati poput "dvostrukog planeta", konjunkcije koja će nam se na Zemlji činiti kao jedna super jarka svjetlosna točka, prenosi 24sata.

"Poravnanja između ova dva planeta prilično su rijetka, događaju se jednom u 20 godina ili tako nekako, ali ova je povezanost izuzetno rijetka zbog toga koliko će planeti izgledati blizu jedan drugom", rekao je Patrick Hartigan, astronom sa Sveučilišta Rice.

Morali biste se vratiti sve do pred zoru 4. ožujka 1226. da biste vidjeli bliže poravnanje između ovih objekata vidljivih na noćnom nebu, objasnio je.

Zvijezda koja je dovela tri kralja do Isusa

Ova nevjerojatna pojava u povijesti je poznata pod nazivom 'Božićna zvijezda' ili 'Betlehemska zvijezda'. Prema Evanđelju po Mateju (Matej, 2, 1-12) zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem gdje se rodio Isus.

Kao putokazni simbol postala je pored jaslica i božićnih anđela važnim elementom božićnog nakita izravno povezan s kršćanstvom. Zbog toga se Božićna zvijezda stavlja se na vrh božićnog drvca gdje u pravilu ostaje do blagdana Bogojavljenja 6. siječnja.

Označeno u