Pogled prema Nebu - 14 studenog, Mjesec nam je najbliži u posljednjih 70 godina

Najveći, najbliži Zemlji i najsjajniji Mjesec, pojavit će se na nebu 14. studenog 2016. kada će zemljin suputnik biti najbliže našem planetu još od siječnja 1948, piše Mirror.

Zbog toga će u noći na 14. studenog Mjesec izgledati 14% veće i biti će 30% sjajniji nego što je to uobičajeno. To je najbliže što će Mjesec biti Zemlji sve do idućeg puta 25 studenog 2034 kada će ponovno zasjati u punoj veličini. Za zaljubljenike u astronomiju ili pak one u noćno nebo ovo je prilika u kojoj mogu uživati i razmatrati o veličini i naumu Božjeg stvaranja.

Kako dolazi do ove astronomske "poslastice"?

Naime, ovaj put će Mjesec  biti najveći što ga je većina ljudi ikada u životu imala prilike vidjeti.

Kako Mjesec ima eliptičnu orbitu, jedna strana, perigej, je oko 48.280 km bliže Zemlji od druge strane, apogeja. Kada se Sunce, Mjesec i Zemlja poravnaju s perigejom okrnutim prema nama, a Mjesec je na suprotnoj strani Zemlje u odnosu na Sunce, Mjesec djeluje puno veći i sjajniji na našem nebu, te se naziva Supermjesec ili, preciznije, perigejski Mjesec.

Kako će 14. 11. Mjesec postati pun samo dva sata nakon što dosegne perigej, izgledati će veći nego što je bio i jednom u gotovo sedam desetljeća.

“Puni Mjesec 14. 11. nije samo najbliži puni Mjesec ove godine, već i najbliži do sada u cijelome 21. stoljeću”, izjavio je glasnogovornik NASA-e. “Puni Mjesec neće se ponovo ovoliko približiti Zemlji sve do 25. 11. 2034.”

Ako planirate promatrati ovaj nebeski događaj, toplo se obucite i probajte otići negdje gdje nema previše svjetla.

Označeno u