Pogledajte prvog Papu snimljenog kamerom

Papa Leon XIII. (1810.-1903.) prvi je rimski biskup snimljen videokamerom. Bilo je to davne 1896. godine, dakle još uvijek u 19. stoljeću.

Papa Leon XIII. (1810.-1903.) prvi je rimski biskup snimljen videokamerom. Bilo je to davne 1896., dakle još uvijek u 19. stoljeću. Film kojeg po prvi put na svojim stranicama objavljuje Vatican News, traje nešto manje od jedne minute, a snimio ga je Vittorio Calcina koji se danas smatra prvim talijanskim redateljem u povijesti.

U ovom kratkom snimku, inače najstarijem sačuvanom filmu u Italiji, vidi se Sveti Otac Leon XIII. u Vatikanskim vrtovima kako maše rukom i blagoslivlja gledatelje.

Papa Leon XIII., krsnim imenom Gioacchino Vincenzo Pecci, je rođen u Carpinetu u okolici Rima. Izabran je za nasljednika svetog Petra 20. veljače 1878. i tu službu je obavljao do smrti 20. srpnja 1903.

Inače, kao što je poznato, u dugogodišnjem pontifikatu odredbom Ex hac augusta (1881.), papa Lav XIII. osnovao je u Bosni i Hercegovini Vrhbosansku nadbiskupiju i metropoliju sa sjedištem u Sarajevu i sa sufraganim biskupijama u Mostaru i Banjoj Luci.

KT