Prvo putovanje Ivana Pavla II. izvan Italije (1979.)

Na današnji dan 1979. papa Ivan Pavao II. je pošao na svoj prvi pastoralni posjet izvan Italije. Prve države u koje se zaputio tijekom svog pontifikata bile su Dominikanska Republika, Meksiko i Bahami.

Njegovo prvo putovanje trajalo je od 25. siječnja do 1. veljače 1979., a na njega je krenuo nešto više od tri mjeseca nakon što je postao papom, piše povijest.hr.

Papa je poletio zrakoplovom iz talijanske zračne luke Fiumicino pokraj Rima. Preletio je Atlantski ocean i prvo posjetio grad Santo Domingo u Dominikanskoj Republici, državi u Karibima koja graniči s Haitijem. Kasnije je nastavio put prema Meksiku, gdje je posjetio više gradova, između ostaloga Ciudad de México, Oaxacu, Guadalajaru, Cuilapan, Monterrey i Pueblu, u kojoj se tada održavala Opća konferencija latinoameričkih biskupa i ekumenski sastanak. Papa je posjetio i dječju bolnicu u Ciudad de Méxicu.

Na Bahamima je posjetio glavni grad te države – Nassau. Ukupno je tijekom prvog putovanja prevalio čak 23 710 kilometara.

Tijekom cjelokupnog svog pontifikata Sv. Ivan Pavao II. proputovao je gotovo nevjerojatnih 1 167 000 kilometara, na čak 104 pastoralna posjeta izvan Italije. Pretpostavlja se da je time proputovao više kilometara izvan Italije nego svi prošli pape u povijesti zajedno.

Označeno u