Roditelji pape emeritusa Benedikta XVI. upoznali se preko oglasa

Svi znaju za papu emeritusa Benedikta XVI., ali rijetko tko zna za zanimljiv detalj iz njegove obiteljske priče.

Naime, roditelji pape Benedikta XVI. upoznali su se preko oglasa u jednim katoličkim novinama, objavio je njemački list Bild am Sonntag.

benedikt-roditelji-ratzinger.jpg

Bild am Sonntag dalje piše da je Joseph Ratzinger stariji (1877. – 1959.), koji je bio policijski službenik, dva puta dao oglas u tjedniku Altoettinger Liebfrauenbote u ožujku 1920. godine u nadi da će naći prikladnu katolkinju za brak.

U svom je prvom oglasu ovako napisao: „Niži državni službenik, samac, katolik, 43 godine, s pravom na mirovinu, radi braka hitno traži dobru katoličku djevojku koja zna kuhati i malo šivati, ima miraz i nešto imovine.‟

Pod istom šifrom „734‟, četiri mjeseca kasnije, 11. srpnja 1920. godine, pojavio se novi oglas sada „višeg državnog službenika‟ u kojem je još dodano kako „ima besprijekornu prošlost‟ i da je imovina moguće mlade „poželjna, ali ne i uvjet‟.

Nakon toga drugog oglasa javila se 36-godišnja kuharica Maria Peintner (1884. – 1963). Svidjeli su se jedno drugome i vjenčali se 9. studenog iste, 1920. godine, a u njihovu se braku rodilo troje djece: Maria, Georg, koji je bio svećenik (umro je ove godine), i Joseph mlađi, danas poznatiji kao Benedikt XVI. papa u miru i prvi Nijemac koji je služio kao Petrov namjesnik nakon 500 godina.

Peter Becker, nekadašnji urednik katoličkog lista, pronašao je u dokumentaciji navedene oglase i poklonio ih papi prilikom jedne svoje posjete Vatikanu. Papa se zahvalio pismom i tom prilikom napisao da je u obitelji poznato kako su se njegovi roditelji upoznali.

muzevnibudite.com