Sagrada Familia u Barceloni

Svjetski poznata Sagrada Familia – Crkva svete obitelji u Barceloni predstavlja jednu od najvećih znamenitosti Španjolske. Godine 1984. uvrštena je na Unescov popis svjetske kulturne baštine, a papa Benedikt XVI. podigao ju je 7. studenog 2010. godine na čast manje papinske bazilike.

Gradnja crkve svete obitelji u dijelu grada Eixample započela je 1882. godine. Već dogodine nadzor nad izgradnjom preuzeo je slavni katalonski arhitekt Antonio Gaudi i svojim planovima udahnuo je ovoj crkvi nov arhitektonski izgled. Otkako je on umro 1926., nije moguće predvidjeti koliko će gradnja crkve još trajati. Budući da će 2026. biti obilježena obljetnica njegove smrti, već se godinama predviđa da će crkva biti dovršena do te godine. Ipak, čini se da do toga ipak neće doći. Naime, lijevo orijentirane gradske vlasti nedavno su potvrdile svoje stajalište prema ovoj slavnoj crkvi, rekavši kako im ona u životu Barcelona nije na prvom mjestu. Time su opravdali špekulacije o tomu kako crkva neće dobiti veličanstvene pristupne stube kako je bilo planirano, nego će ostati skrivena među zgradama koje je okružuju.

Crkva svete obitelji u Barceloni, slavna Sagrada Familia, nedvojbeno je jedan od najvećih graditeljskih pothvata u povijesti sakralne umjetnosti. Njezina se izgradnja financira isključivo donacijama i naplatom ulaznica za turiste, koji koštaju 15 Eura po osobi. Planirano je da crkvu svete obitelji po završetku resi ukupno 18 tornjeva, različiti po visini. Dvanaest tornjeva predstavlja apostole, četiri evanđeliste, 17. toranj bit će posvećen Blaženoj Djevici Mariji, a središnji, visoko oko 170 metara, bit će posvećen Kristu. Time će Sagrada Familia biti jedna od najviših crkava u svijetu.

Jedinstveni izvanjski izgled crkve svete obitelji u Barceloni svjedoči o razvoju kršćanske umjetnosti. Iako je različit, ovisno o stajalištu promatrača, ipak svatko prepoznaje jedinstveni stil kojim je obilježena ova veličanstvena građevina. A po završetku gradnje zasigurno će biti, premda ona to već jest, jedna od najljepših crkava kršćanskoga svijeta.