Što se događa s tisućama kovanica iz najpoznatije svjetske fontane?

Fontana di Trevi najveća je barokna fontana u Rimu i vjerojatno jedna od najpoznatijih na zemaljskoj kugli. Kao takva, nezaobilazno je mjesto posjećivanja turista iz cijelog svijeta, a poslužila je i kao mjesto mnogih reklama i filmova.

Nakon filma ''Tri novčića u fontani'' snimljenog 1954., građani i turisti počeli su bacati kovanice u fontanu, vjerujući kako će im to donijeti sreću, no bacanje sitniša u fontanu počelo je još i mnogo ranije.

Po dogovoru s gradom iz 2016. godine, veći dio kovanica koje turisti ubace u fontanu Trevi u Rimu namijenjen je socijalnim projektima Caritasa, objavio je glasnogovornik rimskog Caritasa, a prenosi Kathpress.

Pojasnio je da će o iznosu i raspodjeli tih sredstava na Caritas i ostale humanitarne projekte odlučiti gradske vlasti. Godišnje se do sada od kovanica iz najpoznatije rimske fontane Caritasu doniralo 1,4 milijuna eura.

Tim novcem Caritas financira kuhinje za siromašne, pomoć u stanovanju i liječenju, te male kredite i ostale projekte za siromašne. Posjetitelji Rima tradicionalno u fontanu ubacuju novčiće za sreću ili ponovni povratak u Vječni grad.| IKA