ŠTO ZNAČI ZNAK RIBE NA STRAŽNJOJ STRANI AUTA?

Vjerojatno ste zapazili na automobilima slike ribe. Time se želi naglasiti da je vlasnik automobila kršćanin. Događa se dakako da mnogi taj simbol koriste ne znajući točno značenje ovoga simbola.

Riba je jedan od najstarijih simbola kršćanstva. Koristila se prije nego je križ postao prepoznatljivi simbol kršćana i na određeni način je bila znak raspoznavanja sljedbenika Krista u vrijeme progonstva. Smatra se da je bіо оbіčај dа јеdnа оѕоbа nа рrаšіnі nарrаvі роlа ѕіmbоlа rіbе, dоk bі drugа оѕоbа nарrаvіlа drugu роlоvісu, čіmе ѕu ѕе mеđuѕоbnо рrероznаvаlі kао kršćani. Аkо drugа ѕtrаnа tо nіје nарrаvіlа, tо bі znаčіlо dа іѕtа nіје sljedbenik Krista.

Prvi kršćani su prikazivali ribu u svojim tekstovima, u crkvama i katakombama, na odjeći i posuđu. I danas je riba vidljiva na mnogim crkvenim freskama.

Grčka riječ “ihtis” znači riba a radi se zapravo o akronimu ΙΧΘΥΣ što je skraćenica od grčkih riječi Ἰησοὺς Χριστὸς Θεoὺ ῾Υιὸς Σωτήρ (Iēsous Christos, Theou Yios, Sōtēr), što u prijevodu znači Isus Krist sin Božji Spasitelj”. U romanu Henryka Sienkiewicza “Quo vadis” postoji scena u kojoj Grk Chilo patriciju Petroniju govori upravo ovu verziju porijekla znaka ribe kao simbola kršćana.

Riba u Novom zavjetu simbolizira Kristove učenike, od kojih su osam bili ribari. Matej i Marko govore da je Isus obećao Petru i Andriji da će ih učiniti “ribarima ljudi” (Matej 4,19, Marko 1,17) i usporedili su Kraljevstvo nebesko “kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe” (Mt 13,47).

Jedno od najvećih čuda u Novom zavjetu je hranjenje 5000 ljudi s pet kruhova i dvije ribe. Kako nas Krist u euharistiji hrani kruhom nebeskim, ovaj događaj a po njemu i riba postaje slika slavljenja Večere Gospodnje.

Riba je također simbol krštenja. Kao što se riba rađa u vodi, tako se i kršćani rađaju iz vode. O tome piše Tertulijan: “Mi, ribice prema slici našeg ihtisa, Isusa Krista, rođeni smo iz vode”.

Označeno u