Tko je bila sv. Hildegarde kojoj je Karmela posvetila svoju emisiju o kulinarstvu

Tko je bila sv. Hildegarde kojoj je Karmela posvetila svoju emisiju o kulinarstvu.

Karmela Vukov Colić vraća se na male ekrane. Na Laudato televiziji radit će emisiju ‘Recepti svete Hildegarde’. S radošću objavljujemo priču o kod nas slabo poznatoj “proročici iz Njemačke”, zahvalni i Karmeli što je emisiju nazvala njenih imenom, piše Maxportal.

Hildegard iz Bingena (1098.-1179.) bila je prva žena u mnogim područjima. U vrijeme kad je tek nekoliko žena pisalo benediktinka proročica, književnica i skladateljica napisala je brojna vrijedna dijela iz područja medicine, psihologije, poezije, glazbe, teologije, psihoterapije i božanskih vizija. Prozva li su je “Sibila s Rajne”.

Kad je malo žena uživalo poštovanje, ona je savjetovala biskupe, pape i kraljeve. Koristila je ljekovita svojstva prirode za liječenje i pisala rasprave o prirodnoj povijesti i ljekovitom korištenju biljaka, životinja, drveća i kamenja.

Hildegard iz Bingena je prvi skladatelj čija je biografija poznata. Osnovala je živopisni samostan, u kojem su izvođeni njezini glazbeni komadi. Iako još nije kanonizirana, Hildegard je proglašen blaženim i često se spominje kao Sv. Hildegard.

Kod nas ta mističarka, glasovita zbog svojih viđenja, koja joj zaslužiše ime “proročice iz Njemačke”, nije naročito poznata. Rodila se god. 1098. u Bermersheimu, u Porajnju. Otac joj se zvao Hildebert, a bio je službenik biskupa u Speyeru. Znamo i za ime jednog njezina brata koji se zvao Drutwin.

Kad je Hildegardi bilo 8 godina, roditelji je dadoše redovnicama u Disibodenbergu, gdje ju je odgajala rekluza Juta. U petnaestoj je godini i sama primila redovničku koprenu.

Prema priznanju same Hildegarde glavni joj odgojitelj bijaše Božja mudrost. Još kad je imala tri godine, vidjela je u svojoj duši neko nutarnje svjetlo koje svojom lijepom latinštinom nazivaše »umbra lucis viventis« – sjenom živoga svjetla. Njemu je pripisivala sve svoje neobično znanje teologije, medicine, glazbe, kao i svoju veliku izobrazbu, što ju je godinama stekla. Njezina veoma živahna inteligencija brzo je shvaćala i u sebe sve pohranjivala. Naročita je prosvjetljenja primila kad joj se fizičko stanje pogoršavalo i kad joj je Bog povjeravao važne misije.