Tko se krije iza linije figurica 'Willow Tree'?

Sigurno ste u različitim katoličkim knjižarama diljem hrvatske, pa i u Međugorju vidjeli ove tople i posebne figurice i odmah ih poželjeli imati i kod sebe doma.

Radi se o figuricama Willow Tree (u prijevodu VRBINO DRVO), liniji decentnih, ručno rađenih figura umjetnice Susan Lordi iz Kansas Cityja, Missouri.

Sve figure su originalne i posebno ručno bojane, a prepoznatljive su po svojem jednostavnom obliku, bliskosti među odnosima, toplini dodira kojom zrače, porukama ljubavi koje šalju.

Kako su nastale ideje za njihov oblik i odakle ovaj posebni nježni duh kojim zrače, možete iščitati i iz uspomene koju donosi sama kiparica Susan Lordi:

“Ja sam četvrta generacija od triju sestara. Sjećam se da sam čula priče o tome kako bi moja prabaka i njezine sestre, mlade talijanske imigrantice u Americi, svako jutro dotjerivale svoje kose - češljale, plele, učvršćivale ukosnicama - prije nego što bi započele dan radeći u tvornici, šivajući džepove na muškim radnim hlačama.

Dok sam odrastala, gledala sam svoju mamu i njezine sestre kako se brinu jedna o drugoj na bliske, privržene načine. A s moje dvije sestre imam iste uspomene: često se nađemo sklupčane na kauču, ispreplićući se rukama, nogama… sa samo jednim ciljem: da budemo zajedno. To je onaj osjećaj ugode, mira i spokoja koji se postižu tihim razgovorom, smijehom, igranjem s našim kosama, međusobnom bliskošću.

To je utjeha koju osjećate kada ste okruženi onima u koje vjerujete i koje volite — kao sa svojim sestrama, ili majkom i kćerima, ili vrlo bliskim rođacima, ili čak najboljim prijateljicama — onima s kojima možete doslovno 'raspustiti kosu'. Ne morate se brinuti da sve bude na svom mjestu ili se ispričavati zbog nečega. Možete jednostavno biti zajedno, a to je samo po sebi ljekovito.” – kaže Susan Lordi.

Ova ljekovitost blizine, zajedništva, prepletanja kosa (baš poput grana vrbinog drveta) dio su dakle njezina životnog iskustva i njezine duše i ona ih tako uspješno prenosi na svoje male figurice i komplete figura. Zato su nam oni valjda i tako privlačni jer u svima nama bude nostalgiju za ovakvim bliskim bivstvovanjem.