U Jadranu živi jedan od svega nekoliko bijelih albino dupina svijeta – Albus

Naš jadransko-hrvatski albino dupin, koji je nazvan Albus (latinski “albus” znači bijeli), jedini je bijeli dupin u Jadranu, a primijećen je prvi puta 2014. godine. U svijetu postoji svega nekoliko bijelih albino dupina.

Dupini su obično crne do tamno sive boje po leđima i bokovima, te svijetlo sive po trbuhu. Boju im daje melanin, pigment koji proizvode stanice koje se nalazi u koži. Međutim, kao i među ljudima, povremeno se javljaju i jedinke koje zbog genske mutacije nemaju pigment. Koža takvih jedinki je ružičasto – bijela, a ako pigment nedostaje i u očima, oči su crvene (s obzirom da se kroz prozirnu šarenicu vidi krv na stražnjoj stjenki oka). Tu pojavu nazivamo albinizam, a takve životinje albino jedinkama, navodi Institut Plavi svijet.

Albinizam je izuzetno rijetka pojava u prirodi, a javlja se zbog genske mutacije na nekoliko gena. Ovisno o genima, životinje mogu pokazivati samo djelomični albinizam, kada su samo neki dijelovi tijela bez obojenja, ili “pravi” odnosno potpuni albinizam, kada je cijelo tijelo bez pigmenta, uključujući i oči. Albinizam je do sada zabilježen kod dvadesetak vrsta kitova (i dupini spadaju u skupinu kitova!), a vjerojatno najpoznatiji bijeli kit u povijesti je Moby Dick – bijela ulješura iz romana Hermana Melvilla.

Primjeri poznatih albino kitova su Migaloo – albino grbavi kit koji je opažen uz istočnu obalu Australije i Iceberg – albino kit ubojica koji je zabilježen u blizini Kamčatke u Rusiji.

S obzirom na rijetkost ove pojave u prirodi, većina znanja o pojavi albinizma vezana je uz ljude. Zna se da je albinizam recesivno svojstvo koje se pojavljuje samo ako su izmijenjeni geni preneseni od oba roditelja. Ova je pojava toliko rijetka da je od sredine 20-og stoljeća, kada je zabilježen prvi albino dobri dupin, u cijelom svijetu do sada zabilježeno svega 20-ak albino dobrih dupina! Jedan od njih je sada u Jadranu!

Albino jedinke ponajviše zbog malobrojnosti privlače pozornost ljudi, a neki od njih imali su nesreću da su zbog toga bili ulovljeni i držani u zatočeništvu. Jedan od prvih bio je dupin nazvan Snježna gruda (Snowball) koji je 1960-ih bio izložen u akvariju u Miamiju, SAD. Najpoznatiji albino dobri dupin danas je vjerojatno Angel – albino mladunče koje su u siječnju 2014. ulovili u zloglasnom mjestu Taiji, u Japanu, gdje lovci na dupine svake godine brutalno ubiju stotine dupina. Mladunac je danas “izložen” posjetiteljima u akvariju u mjestu Taiji, a životni vijek će mu vjerojatno biti kratak.

Poželimo našem jadranskom albino dupinu Albusu dug život jer dupini požive i do 50 godina!