Upoznajte Blata – psa koji može nanjušiti rak pluća

Ovaj predivan mješanac pitbulla i labrador retrivera ima učinkovit način prepoznavanja bolesti.

Rak pluća je vrlo agresivna bolest jer se razvija neprimjetno te se u većini slučajeva ne može otkriti sve do zadnjeg stadija. Metoda ranijeg otkrivanja ove vrste raka prijeko je potrebna da bi se poboljšalo liječenje i stopa preživljavanja pacijenata.

Klinički respiratorni institut u Kliničkoj bolnici u Barceloni je nedavno u Europskom časopisu za kardiotorakalnu kirurgiju objavio rezultate istraživanja o ranijem otkrivanju raka pluća na vrlo učinkovit način. Ingrid Ramon, Blatova vlasnica i direktorica tvrtke Argus Dogs, pomogla je u treniranju pasa da s ispravnošću od 95% otkriju rak pluća. Mogu ga otkriti čak i u ranijem stadiju kada mu je promjer samo četiri milimetra.

Prilikom podučavanja, svaki put kada bi Blat nanjušio rak davali bi mu nagradu. U drvenu kutiju bi stavili epruvete s dahom različitih ljudi te bi jedna od epruveta sadržavala dah osobe s rakom pluća. Blat je naučio otkriti rak pluća te, kada nanjuši dah s rakom pluća, sjedne ispred epruvete.

Korištenje pasa za pomoć u medicinske svrhe nije sasvim novo. Osim pasa vodiča slijepih, postoje psi koji osobama s dijabetesom pomažu prepoznati trenutak kada dođe do hipoglikemije kako bi mogle na vrijeme uzeti lijek. No, ovo je prvi put da je pas korišten u svrhu otkrivanja raka pluća, stoga je Blat pionir.

Najsmrtonosniji rak

Prema Španjolskom Društvu za Medicinsku Onkologiju, rak pluća je najčešći oblik raka u svijetu te uzrokuje najveći broj smrti svake godine. Problem je u tome što se simptomi ne mogu prepoznati sve do zadnjeg stadija te se u većini slučajeva otkrije slučajno prilikom rendgenskom snimanja prsa.

Naš dah, koji dolazi iz pluća, sadrži tvari iz tumora koje pas može prepoznati. Zadatak istraživača je da od više od 3000 organskih spojeva nauče izdvojiti one koji su karakteristični za osobe s rakom.

Nakon toga planiraju razviti novu metodu (koja ne uključuje pse) koja bi se mogla primijeniti u bolnici. Jednom kada test bude razvijen mogao bi se zvati ˝Blat test˝ za otkrivanje raka pluća.

medjugorje-info.com/Aleteia