VELIKO OTKRIĆE Ispod Hrvatske se nalazi izgubljeni kontinent zvani Veliki Jadran

Ugledni svjetski časopis Science objavio je kako ispod južne Europe leži izgubljeni kontinent koji je nestao prije 100 do 120 milijuna godina, a protezao se od današnjih Alpa sve do Irana.

Znanstvenici su izgubljeni kontinent prozvali Greater Adria, odnosno Velika Adria ili Veliki Jadran.

Kontinent se oblikovao prije 240 milijuna godina kad se odcijepio od Gondwane, južnog superkontinenta koji je objedinjavao Afriku, Antarktiku, Južnu Ameriku i Australiju.

Da bi stotinjak milijuna godina poslije potonuo pod našim nogama, ispod onoga što danas zovemo južnom Europom, prenosi Jutarnji list.

Nekadašnji Veliki Jadran objedinjavao je područje koje danas obuhvaća 30 zemalja. Veliki dio Velikog Jadrana i onda je bio pod vodom, jer se sastojao od niza otoka i otočja, smatra Douwe van Hinsbergen, šef katedre za paleogeografiju i globalnu tektoniku s Odjela za znanost o Zemlji na Sveučilištu u Utrechtu. Hinsbergen i njegov tim proveli su desetljeće analizirajući kamenje koje su iskoristili kao ključ koji otvara vrata do nestalog kontinenta.

Znanstvenici tvrde i kako je Veliki Jadran pripadao afričkoj tektonskoj ploči, prije nego što je lagano kliznuo ispod eurazijske tektonske ploče, pod današnju južnu Europu. Klizanje je počelo prije otprilike 100 milijuna godina, i nije uvijek išlo glatko. Posljedica “struganja” dviju ploča današnji su planinski lanci u Europi poput Alpa, Apeninskog ili Dinarskog gorja.

Označeno u