Virtualni obilazak rimskih katakombi

Najveća internetska tražilica izradila je digitalnu kartu dviju velikih katakombi u Rimu, nadajući se da će korisnicima prikazati ljepotu povijesnih mjesta i potaknuti znatiželju da saznaju više o njima, prenosi Catholic News Agency.

„Ako možete pronaći katakombe, ako možete pronaći freske, ako možete pronaći muzeje na internetu, tada ćete biti voljni znati više”, rekla je Georgia Albetino, voditeljica Googleovog tima za javnu politiku u Italiji. Cilj im je bio da što više ljudi zna o svjetskoj, odnosno talijanskoj kulturi.

Inspiracija za novi sustav karata s detaljima katabombi došla je iz velike ideje koju ima Google, a to je pokušaj da se na internet stavi što više kulturnih sadržaja.

Do sada su katakombe Priscilla i Dino Companion jedine dvije dostupne na Google kartama, a o tome koliko će ih još biti virtualno dostupno na ovoj internetskoj tražilici nema još jasnih planova.

Katakomba Priscilla korištena je za kršćanske pokope od kraja drugog do četvrtog stoljeća, a ispunjena je brojnim zidnim slikama svetaca te kršćanskim simbolima, od kojih su neki trenutno u fazi restauracije. Vjeruje se da je katakomba dobila ime po ženi po imenu Priscilla, za koju se vjeruje da je žena čovjeka koji je prešao na kršćanstvo i kojeg je car Domicijan ubio.

Fabricio Bisconti, arheološki nadzornik katakombi za Papinsku komisiju sakralne arheologije, rekao je da je još jedan ključni motiv u kreiranju karte bio virtualni obilazak za osobe s invaliditetom. Oni koji fizički ne mogu pristupiti katakombama, primijetio je, također bi trebali imati mogućnost vidjeti njihovu ljepotu.

Georgia Albetino je otkrila da je još jedan projekt na kojem Google radi na području Italije digitalizirati sve knjige triju glavnih knjižnica – Napulja, Rima i Firence – i učiniti ih dostupnima na svjetskoj razini, a zatim digitalizirati i najveće muzeje s istom svrhom.

Cilj svih ovih projekata je pokazati svijetu ljepote koje Italija ima.

Označeno u