Zašto je Isus umočio komad hrane i dao ga Judi?

Obilježavajući židovsku Pashu, Isus se vjerovatno prisjetio Josipove izdaje u Starom zavjetu od strane njegove braće.
Posljednja večera koju su slavili Isus i njegovi učenici povezana je s proslavom židovske Pashe, koja sadrži niz simboličkih radnji, piše Aleteia.

Tijekom tog obroka, Isus objavljuje da će ga jedan od njegovih učenika izdati .

Kad je Isus to rekao,potresen u duhu i posvjedoči: »Zaista, zaista, kažem vam: jedan će me od vas izdati!«

Isus je odgovorio: “To je onaj kome ću dati ovaj zalogaj kad ga umočim.” Pa kad je umočio zalogaj , dao ga je Judi, sinu Šimuna Iškariotskog. Zatim je nakon zalogaja sotona ušao u njega. Isus mu reče: "Što ćeš učiniti, učini brzo."

Ivan 13:21, 26-27

Zašto je Isus umočio “zalogaj” i dao ga Judi?

Postoji mnogo različitih tumačenja ovog čina, ali jedna od mogućnosti je da je Isus izvodio dio židovske Pashe koji podsjeća na Josipovu izdaju u Starom zavjetu .

To je ono što DT Lancaster predlaže u svom članku " Posljednji seder: Židovsko čitanje posljednje večere ".

Nakon prve čaše, sudionici Pashe sedera peru ruke, a zatim sudjeluju u ritualu zvanom karpas. Ritual uključuje dva puta umakanje zelenog povrća u crveni vinski ocat. (U modernim sederima slana voda često zamjenjuje vinski ocat.) Značenje rituala je nejasno, ali prema nekim mišljenjima predstavlja izdaju Josipa čija su braća umočila kaput u kozju krv — događaj koji je pokrenuo silazak u Egipat. Također može predstavljati umakanje izopa u janjeću krv.

Shlomo Riskin također objašnjava ovaj ritual za članak u Israel Timesu

Zanimljivo je da u mnogim jemenskim zajednicama postoji običaj da se povrće karpas umače u charoset, mješavinu vina, orašastih plodova i ponekad hurmi, za koju Jeruzalemski Talmud kaže da podsjeća na krv. Stoga, baš kao što su braća umočila Josipov ogrtač mnogih boja u krv jarca tvrdeći svom ocu da je Josipa rastrgnula divlja zvijer; umočimo svoje karpe u charoset.

Sve je u Evanđelju tu s razlogom, čak i mali sitni detalj o tome kako Isus umače komadić hrane i daje ga Judi.

Označeno u