Zbor u kojemu bebe i roditelji zajedno pjevaju

Kada je Rosie Sleightholme, školovana glazbenica iz Engleske, dobila kćer Islu, to ju je nadahnulo na pokretanje zbora zvanog Folks & Bairns koji pjeva pjesme i nudi potporu članovima obitelji.

Riječ je o zboru u kojemu se događa puno više od samoga pjevanja. Naime, skupine roditelja i beba savršen su način da mame i tate pronađu nove prijatelje dok se njihove bebe zabavljaju. Iako je, naravno, vrlo simpatično gledati kako se mališani međusobno druže ili tapkaju po sobi, još je bolje kad i roditelji imaju koristi od zabave, piše Nedjelja.ba.

Kako prenosi Aleteia, zbor sa sjedištem u Bristolu, u Engleskoj, započeo je s djelovanjem prošlog siječnja, a neobičan je po tome što potiče roditelje, bake i djedove da se udruže i pjevaju, dok starije bebe dodaju svoje glazbene talente pljeskanjem ili plesom. Rosie, voditeljica zbora, također je napomenula kako neke mlađe bebice bivaju uljuljkane u san milozvučnim tonovima.

Cilj skupine definitivno nije u tome da budu savršeni. Zapravo, neiskusni su više nego dobrodošli i članovi ne moraju znati čitati note. Naglasak je na okupljanju zajednice, pronalaženju radosti i podrške kroz glazbu.

U početku je Rosie, osjećajući se izoliranom tijekom trudnoće, osnovala zbor pod nazivom Womb Sisters – sastavljen od skupine sedam žena koje su se brzo sprijateljile. Ali nakon što je postala majka, željela je radost glazbe nastaviti i u roditeljstvu.

Kao što voditeljica zbora ističe u članku u Classic FM-u, postoji toliko prednosti u glazbi i zborskom pjevanju. „Pjevanje oslobađa endorfin (hormon sreće) i također stvara oksitocin (hormon ljubavi), pa je prilično nemoguće pjevati i ne osjećati se sjajno“, objašnjava.

Druženje u zboru također potiče harmoniju, a svaka osoba dodaje svoj glas kako bi stvorila jedan jedinstveni, kombinirani zvuk. Svaki pjevač smatra da je potreban njegov doprinos koji mu omogućuje osjećati se vrijednim. Ovo je posebno korisno za nove mame koje se često mogu osjećati izgubljeno dok se prilagođavaju novoj roditeljskoj ulozi, a istodobno se prilagođavaju i različitom mjestu u društvu. Zanimljivo je da je članak u Classic Fm-u otkrio kako pjevanje može pomoći ubrzati oporavak od postporođajne depresije.

Postoji i jedan dodatni bonus ovom pjevanju pjesama: Čuti kako mama ili tata ponavljaju ove melodije kod kuće, može biti umirujuće, pogotovo kada je dijete umorno ili nemirno.

Sleightholmin stav je nadahnjujući. Usredotočujući se na pružanje potpore članovima zbora, ona je stvorila jedinstveni zvuk zahvaljujući najmlađim članovima i njihovim nježnim tonovima gugutanja.

Označeno u