Zdravlje iz Božje ljekarne - Čaj od lista masline

Priče o maslini se spominju u Bibliji,više od 1000 puta.Za maslinu se kaže i da je nikada okrunjena kraljica

Legenda kaže da je ovozemaljsko drveće ponudilo je maslini da im bude kraljica, maslina je tu ponudu odbila jer bi, kako je rekla, s vremenom kao i svaki vladar postala ohola i ne bi služila ljudima, što je njena jedina i najvažnija misija. Vjerojatno je iz ovog razloga postala i dio Biblije. Prema Bibliji, kada je Bog odlučio oprostiti ljudima njihove grijehe, poslao je Noi bijelu golubicu koja je u kljunu držala maslinovu grančicu.

Od tada predstavlja simbol pomirenja, primarno između Boga i ljudi, a kasnije je proglašena i za simbol mira.Priče o maslini se provlače kroz Bibliju,više od 1000 puta. Mojsije je oslobađao ratovanja muškarce koji su uzgajali masline. Kada je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je pozdravljao maslinovim grančicama, dok je križ na kome je razapet, prema predaji, bio napravljen od maslinovog i cedrovog drveta. U tradicionalnim pričama našeg djetinjstva, uvijek se govorilo da je maslina kao vjerna žena – kad god joj dođeš, dobro si joj došao, ona je strpljiva i čeka cijelu vječnost, ne traži puno, a daje mnogo.

Nikada u povijesti se o nekom stablu nije pisalo s tolikim oduševljenjem i na toliko mjesta kao što se pisalo o stablu masline i njezinom dragocjenom plodu.Iako je u današnje vrijeme naglasak dat na plod i njegove proizvode mi ćemo se ovdje osvrnuti na  svojstva lista masline. List masline krije brojna ljekovita svojstva. Najaktivniji spoj u lišću masline, za kojeg se uglavnom i veže terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid).

Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju izuzetno jako antibakterijsko djelovanje. Maslinovim listom postiže se poboljšanje stanja u velikom broju bolesti uzrokovanih mikrobima – upala pluća, gonoreja, tuberkuloza, gripa, meningitis, hepatitis B, herpes itd. Također je dobar i kod infekcija mokraćnog sistema, ali i kod kirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica.

Za spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunološki sistem, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni pritisak, koncentraciju šećera u krvi te nivo LDL-a (često zvanog i “loš” kolesterol tj. loša masnoća koji se povezuje s nastankom krvožilnih i srčanih oboljenja) u krvnom serumu. Dug je spisak bolesti i posebno patoloških mikroorganizama koje spojevi iz maslinovog lišća uništavaju.

Ukoliko bolujete od neke od sljedećih bolesti, korištenje čaja od maslinovog lišća moglo bi znatno doprinjeti poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja:    

-srčana oboljenja i regulacija otkucaja srca    

-visoke masnoće u krvi    

-arteroskleroza    

-herpes    

-artritis    

-dijabetes    

-sindrom hroničnog umora    

-hepatitis A, B i C    

-meningitis (virusni i bakterijski)    

-vaginitis    

-botulizam    

-difterija    

-listerijamalarija    

-čir na želucu    

-gripa    

-upala mokraćnih putova    

-encefalitis<    

-klamidijske infekcije Pretjerano korištenje sadržaja maslinovog lišća može izazvati prebrzo odumiranje mikroogranizama u organizmu te je potrebno postepeno povećavati unos čaja.

Priprema čaja Za šalicu čaja od 2-3 dcl vam je potrebno 15-20 osušenih listova  masline. Pustite vodu da prokuha, ubacite listove i kuhajte je sa njima još 2-3 minute. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta i izvadite ih. Nije dobro da listovi stoje dugo. Možete piti hladno i toplo sa medom, limunom ili bez ičega.

Izvori korišteni za pojedini tekst; ljekovite-biljke / gastrozagora