Znate li da za surfanje internetom možemo zahvaliti svećeniku

Ako surfate internetom, to je zahvaljujući njemu!

Otac Roberto Busa rođen je 28. studenog 1913. u Vicenzi u Italiji, a preminuo je u kolovozu 2011. U sjemenište je stupio 1928., Družbu Isusovu (odnosno isusovce) 1933., a za svećenika je zaređen u svibnju. 30. 1940. Studirao je filozofiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, a tezu o “tomističkoj terminologiji unutrašnjosti” objavio je 1949. godine.

Njegova teza, međutim, nije bila njegovo najvažnije djelo o Akvinskom: otac Busa je također autor “Index Thomisticus: Sancti Thomae Aquinatis operum omnium indices et concordatie”, djela u 56 svezaka od gotovo tisuću stranica svaki, piše Aleteia.

To je samo po sebi priličan životopis, ali otac Busa je, na klasičan isusovački način, postao magis. Odnosno excelsior.

Otac Busa (koji je, naravno, bio profesor tomističke filozofije, a uz svoj materinji talijanski svladao je latinski, grčki, njemački, francuski, engleski i španjolski) otac je hiperteksta.

Stefano Lorenzetto, novinar L’Osservatore Romano, sažima Busin rad navodeći da “ako pregledavate internet, dugujete mu to; ako prelazite s jedne stranice na drugu klikom na linkove označene plavom bojom, dugujete mu to. Ako koristite svoje računalo za pisanje e-poruka i tekstualnih dokumenata, to dugujete njemu.”

Nakon što je Busa završio svoj Index Thomisticus (posao za koji mu je trebalo oko 50 godina, pokrivajući devet milijuna riječi, kako je objašnjeno u ovom članku koji je objavio venezuelanski isusovački SIC Magazine), susreo se s osnivačem IBM-a, Thomasom Watsonom, kako bi proizveo digitalnu verzija Indeksa u kojoj bi istraživač mogao učinkovito tražiti povezane koncepte u Akvinskom djelu. Watson je rekao Busi da računala koja su tada imali ne mogu ni na koji način povezati sadržaje uključene u Index. Ali Busa je, naravno, inzistirao.

Ovaj razgovor je iznjedrio projekt hiperteksta: strukturu za dijeljenje i povezivanje informacija između različitih izvora, putem poveznica.

Kad sljedeći put kliknete na poveznicu poput ove — ili trebate pretražiti digitalno izdanje Indexa Thomisticusa — zahvalite za ovog isusovca!

Označeno u