Znate li koja je jedna od najstarijih crkava?

Prema tradiciji apostolski je prvak propovijedao i slavio euharistiju u maloj spilji na području Antiohije (današnja Turska) koja je nazvana po njemu.

U Djelima apostolskim (11,26) kaže se da je Antiohija bio grad gdje su se Isusovi učenici najprije prozvali „kršćanima“. Tradicija spominje Sv. Petra kao utemeljitelja tamošnje Crkve.

Na istom je tragu tvrdnja kako je apostolski prvak propovijedao u mjestu koje se aramejski zove Knisset Mar Semaan Kefa (Spilja Sv. Petra). Tu je Petar slavio euharistiju sa zajednicom kršćana. Zbog toga se smatra kako bi ova mala pećina mogla biti prvo mjesto bogoslužja drevne Antiohijske Crkve, piše Aleteia.

Smještena na padinama planine Starius, spilja je duboka samo nekih 13 metara, a visoka sedam. Najstariji dijelovi zdanja koje se danas može vidjeti, izgrađeni oko originalne jednostavne pećine izdubljene u planini, potječu iz 4. i 5. st., a uključuju mozaične podove i nekoliko freski koje su sačuvane na desnoj strani od oltara.

Prije mnogo stoljeća, niz malih akvadukta dovodilo je vodu (što se smatralo čudesnim) iz obližnjega izvora u mali prostor gdje su obavljana krštenja, ali serija relativno nedavnih zemljotresa učinila je ove kanale beskorisnima.

Kada su za vrijeme prve križarske vojne križari 1098. zauzeli Antiohiju, spilji je dodano pročelje, koje su osam stoljeća poslije – 1863. obnovili kapucini, prema odredbi pape Pija IX.

Danas spilja služi isključivo kao muzej, ali se s dopuštenjem vlasti, održavaju i neke vjerske svečanosti, poglavito na 21. veljače, dan kada Antiohija slavi blagdan svoga nebeskog zaštitnika Sv. Petra.

Izvor: Nedjelja.ba

Označeno u