Održano 3.kolo "SPARK Hercegovina" MTB Lige

Protekli vikend, točnije nedelja 20.09.2015. u organizaciji BK Brotnjo iz Čitluka održano je 3. kolo „SPARK Hercegovine“ MTB Lige.

Bitno je napomenuti da se isti dan održavala i manifestacija „Dani berbe grožđa - Brotnjo 2015'“, te se utrka idealno uklopila u program i uvećala ovu jako bitnu manifestaciju za općinu Čitluk.

Inače noć ranije i jutro pred utrku je obilježeno padalinama, što je umanjilo broj učesnika, no pred start utrke sunce je probilo oblake i ponudilo idealno vrijeme za održavanje ove manifestacije. Oko stotinjak najtvrdokornijih učenika iz Bosnie i Hercegovine i  Hrvatske, se okupilo oko startne linije kako bi odmjerili snage na stazi ili podržali ili podržali svoje kolege na utrci.

„Pred nama je treće kolo „SPARK Hercegovina“ MTB Lige, koje evo i samo nebo podržava, sunce je rastjeralo oblake i kiše, te nas očekuje jako lijep i sunčan dan. Moramo priznati, padaline su utjecale na određeni dio natjecatelja, koji su propustili ovo kolo, no jako smo iznenađeni velikim odzivom učesnika u najmlađim kategorijama Početnici i Juniori, što nas čini izrazito sretnim. Ipak danas smo tu upravo zbog njih i oni su pravi dokaz da je ovaj projekat uspio u punom smislu riječi“, izjavio je Franjo Lovrić, predsjednik BK Brotnjo.

Treće kolo „SPARK Hercegovina“ MTB Lige okupilo je preko 40 natjecatelja svih dobnih uzrasta, od čega je veći broj učenika bio okupljen u kategorijama Početnici/Juniori. Utrka sa startom u 12:00h je održana na kružnoj stazi dužine 2,85km, koja se nalazi na lokalitetu "Brane i Čitluk Polja. Najjača kategorija Sport vozila je 5 krugova, Seniori 4 kruga, Juniori i Veterani 3 kruga, dok su žene vozile 2 kruga. Početnici su vozili 3 skraćena kruga na ne pretjerano zahtjevnoj stazi u dužini od 1,50km.

Najbrži krug na stazi vozio je Toni Odak (BK Široki) sa vremenom 8:04min, a ujdno je bio i vozač na stazi te je sa vremenom 41:12min zauzeo prvo mjesto na postolju. Drugo mjesto je pripalo mladom Luka Vila (BK Mostar), dok je treće mjesto zauzeo Filip Kovačić (BK Široki).

U kategoriji Seniori odlično je vozio Robert Glavaš (HBK Drinovci), te je sa vremenom 34:25min zauzeo prvo mjesto na postolju. Sa zaostakom nešto većim od 2 minute iza prvoplasiranog Glavaša, ciljnu ravninu prešao je Ivan Pehar (BK Brotnjo), te zauzeo drugo mjesto na postolju. Treće mjesto pripalo je Alem Pilav (BK Mostar) koji je unatoč kvaru na biciklu uspio završiti utrku u vremenu 39:41min, te se ujedno i odlično plasirati na utrci.

U kategoriji Juniori i dalje najdominantniji vozač na lizi je Ivan Cvitković (BK Mostar). Ivan je 3 kruga na stazi odvozio u vremenu 27:55min., te se plasirao na prvo mjesto i doma odnio još jedno zlato. Patrik Bilić (BK Ljubuški) je sa zaostatkom nešto većim od dvije minute, točnije 29:35min., zauzeo drugo mjesto. Treće mjesto sa vremenom 30:04min. pripalo je Alen Liković (BK Metković). Na četvrtom mjestu završio je Drago Jelić (BK Ljubuški) sa vremenom 30:37min i peto mjesto Božo Jovanović Bartulović (BK Metković) sa vremenom 30:47min.

U kategoriji Veterani koja je trenutno najneizvjesnija kategorija, pobjedu je odnio domaći vozač Danijel Bulić (BK Brotnjo), koji je sa odličnom vožnjom i vremenom 29:02min zauzeo prvo mjesto. Drugo mjesto sa 23 sekunde zaostatka zauzeo je Josip Kiridžija (BK Metković), dok je Vedran Vučina (BK Mostar) sa vremenom 30:12 zauzeo treće mjesto. Četvrto mjesto pripalo je Luka Volarević (BK Metković) sa vremenom 30:59min i peto mjesto Vijeko Franceschi (HBK Drinovci) sa vremenom 31:03min.

U kategoriji Žene prvo mjesto pripalo je Karla Đolo (BK Široki) koja se nakon duže pauze vratila natjecanjima, te pobjedom u Čitluku odlično najavila svoj povratak. Karla je utrku odvozila u vremenu 25:36min, te se popela na prvo mjesto na postolju. Drugo mjesto sa šest sekundi zaostatka zauzela je Biljana Krtalić (BK Mostar), točnije u vremenu 25:42min., dok je treće mjesto pripalo Ana Maria Grgić (BK Ljubuški) sa vremenom 30:24min. Četvrto mjesto pripalo je Marija Kiridžija (BK Metković) sa vremenom 34.07min.

Najmlađa i najisčekivanija kategorija početnici je utrku odvozila na sveopće oduševljenje svih prisutnih , a posebno je bio upečatljiv nastup sedmogodišnjeg Marka Talajića (BK Metković), kojem je utrka u Čitluku ujedno bio i prvi nastup na utrkama. Početnici su vozili tri skraćena kruga u ukupnoj dužini od 4,5km.

Najbrži vozač u kategoriji Početnici bio je Žarko Soldo (BK Široki) sa vremenom 2:05min, dok je drugo mjesto pripalo Viktor Majić (HBK Drinovci) sa vremenom 2:14min i treće mjesto Andrija Ostojić (Individualac) sa vremenom 2:18min. Četvrto i peto mjesto uzeli su Mirko Ostojić (Individualac) i AMarino Topić (BK Široki). Inače, kako pravila nalažu, među djecom nije vršena podjela, tako da su sva djeca koja su učestovala na utrci nagrađena sa Diplomom koja će im zasigurno biti lijepa uspomena.

Četvrto kolo „SPARK Hercegovina" MTB Lige nas očekuje već u nedelju, točnije 27.09.2015. u Ljubuškom, nakon čega slijedi dvotjedna pauza, pred utrku u Širokom, gdje organizator najavljuje organizaciju Uphill discipline. Bitno je napomenuti da ova vrsta natjecanja još nije organizirana na ovim prostorima, te će vjerujem ponuditi uzbidljivu utrku kako učesnicima, tako i gledateljima.