Zajednica žena HDZ BiH Čitluk: Omogućimo uvođenje jedinstvenog registra oboljelih od raka dojke!

Javna tribina „Ja jesam i hoću“ održana je sinoć u Hotelu Brotnjo u Čitluku, u organizaciji Općinskog odbora Zajednice žena HDZ BiH „Kraljica Katarina Kosača“ Čitluk.

Događaj je okupio mnogobrojne žene iz Brotnja te susjednih općina i gradova, a uslijedio je kao doprinos Zajednice žena mjesecu listopadu koji se u cijelome svijetu obilježava kao mjesec posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

„Ova opaka bolest više ne bira svoje žrtve, ne gleda ni dob, ni zanimanje ni stil života. Obolijevaju žene svih generacija i to je još jedan ozbiljan alarm da se hitno trebamo ujediniti i pokrenuti lavinu događanja koji će dodatno probuditi svijest o važnosti prevencije i ranom otkrivanju raka dojke“, kazala je Valentina Bevanda, predsjednica Općinskog odbora Zajednice žena HDZ BiH KKK Čitluk.

Svoje stručno znanje i iskustvo s nazočnima podijelile su gošće, sudionice tribine: dr. med. Dragana Miletić, specijalist onkologije i radiologije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru; potom nutricionistica Marijana Zubac, voditeljica NutriCentra u Mostaru te Radica Lasić, predsjednica Udruge Narcis iz Širokog Brijega koja okuplja žene liječene od raka dojke s područja Zapadno-hercegovačke županije.

Na tribini se govorilo o prevenciji kao ključnom čimbeniku u borbi protiv raka dojke kao što su samopregledi, ultrazvučni pregledi li screening mamografija (metoda probira). Također se upozorilo kako je prehranu najznačajniji ekološki čimbenik koji utječe na pojavu raka dojke te joj je potrebno posvetiti posebnu pozornost i uključiti savjete stručnjaka. Istaknuta je značajna uloga različitih neprofitnih organizacija i udruga koje okupljaju oboljele i liječene žene,i to u psihološkoj potpori svakoj ženi i  tijekom same borbi protiv raka, te često iscrpljujućeg i dugoročnog liječenja.

Nazočni su se dotaknuli i posebnog problema koji se tiče svih nas kao društva, a odnosi se na nepostojanje jedinstvenog registra oboljelih o raka dojke. Odlučeno je kako će se prijedlog o osnivanju jedinstvenog registra za područje HNŽ-a iznijeti na narednoj sjednici Skupštine HNŽ-, uz punu potporu županijskih zastupnica, članica Zajednice žena HDZ BIH.

„I dalje ćemo osluškivati potrebe naše društvene zajednice i u skladu s tim organizirati različita događanja koja su uvijek u službi općeg dobra“, zaključila je Valentina Bevanda.

Sve sudionice tribine prigodnim poklonima obradovali su partneri tribine: NutriCentar Mostar i Prirodna kozmetika Glorija iz Mostara, na čemu se organizatori posebno zahvaljuju – stoji u priopćenju Općinskog odbora Zajednice žena HDZ BIH KKK Čitluk.

Općinski odbor ZŽ HDZ BIH KKK Čitluk