Predstavljanje knjige: Šok današnjice

U organizaciji Trećeg franjevačkog reda i Frame Čitluk, u utorak 22. rujna 2015. u 19:30h, u dvorani pored župnog ureda u Čitluku, upriličeno je predstavljanje knjige pod nazivom Šok današnjice, autora prof. dr. Zlatka Miliše.

U prepunoj župnoj dvorani koja je za ovu prigodu bila popunjena do posljednjeg mjesta nazočne je prvo pozdravio čitlučki župnik fra Miro Šego koji je izrazio zadovoljstvo odazivom i naglasio važnost organiziranja ovakvih događaja za samu župu Čitluk.

Fra Danko Perutina duhovni asistent Trećeg franjevačkog reda i Frame Čitluk o knjigi prof. Miliše je govorio kao o štivu pisanom jezikom razumljivim i pristupačnim svima. Tematika kojom se knjiga bavi dotiče sve dobne skupine i probleme suvremenog svijeta koji im se postavljaju kao izazov. Fra Danko je rekao da prof. Miliša na izuzetno analitičan način detektira iste i nudi riješenja koja pomažu u njihovom razotkrivanju i riješavanju. Fra Danko je se posebno referirao na problem mladih i problem obitelji.

Sam autor o knjigi kaže da je postala dio njega, a navodi da je ovo njeno treće izdanje. Prof Miliša tvrdi kako čovjek današnjice nije više društveno biće a jedan od razloga za to je internet, koji od ljudi čini "umrežene usamljenike". Nadalje autor definira i problem nedostatka iskrenog razovora u obitelji navodeći tkz. "Fast food obitelji" u kojima djeca kao dio obitelji navode i televizore. Veliki problem današnjice autor vidi i u nedostataku razgovora koji podrazumjeva slušanje sugovornika, razmišljaje o rečenom i donošenju mišljenja kao rezultata interakcije sugovornika.

Prof Miliša također ističe nedostatak solidarnosti u društvu, po čemu su prema njegovim riječima Slavonija i Hercegovina na našim prostorima još dvije oaze u kojima je solidarnost, gostoprimstvo, druželjubivost i osjećaj za drugoga još dobrano prisutan i treba ga njegovati kao bogatstvo. Za kraj je prof Miliša naglasio definiciju čovjeka " Ako je čovjek, onda je čovjek vjere" referirajući se na poznatu uzrečicu "Nada umire posljednja" kako nada u nama ne bi trebala umrijeti nikada! Autor završava kako ne postoji slučajnost i sudbina nego da se te dvije riječi pretežito koriste kad ne poznamo uzrok određenim pojavama, što nikako ne znači da on ne postoji, osvrćući se na svijetski poredak i aktualna zbivanja.

Fra Danko je za kraj zahvalio prof. Miliši kako na dolasku tako i na napisanom štivu, te se složio sa autorovom tezom da u današnjem vremenu nikad teže nije bilo biti roditelj, ali isto tako nikad teže nije bilo biti djete odnosno mladi čovjek. U ovoj knjigi leže odgovori za mnoga pitanja koja se javljaju u suvremenom svijetu, te je toplo preporučam kako odraslima tako i mladima završio je fra Danko.

Po završetku je uslijedilo druženje autora i prisutnih, a u glazbenom djelu predstavljanje knjige uveličali su učenici Osnovne glazbene škole Čitluk, Duo flauta: Ana Planinić i Maro Bulić u pratnji profesorice Tine Korać na glasoviru.