U Vionici se predstavili čuvari bogatog tradicijskog nasljeđa iz pet zemalja

Međunarodna večer folklora u Vionici proslavila je mali jubilej, pet godina održavanja.

Za jubilarnu smotru folklora HKUD Sv. Marko – Vionica pripremio je dvodnevni program pa je nakon Večeri folklora Hrvata Bosne i Hercegovine sinoć u Vionici održana međunarodna smotra folklora na kojoj su nastupila kulturno-umjetnička društva iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Prije samog nastupa članovi kulturno-umjetničkih društava iz pet zemalja, odjeveni u izvorne narodne nošnje krajeva iz kojih dolaze, u svečanom su mimohodu došli do pozornice na Sportskom centru u Vionici, gdje ih je dočekao srdačan doček brojnih posjetitelja sinoćnje međunarodne smotre folklora.

Predsjednik HKUD Sv. Marko - Vionica Damir Mandarić članovima KUD-a 14. maj Tuzla (BiH), HKUD-a Korenica - Plitvička jezera (Hrvatska), KUD-a Lipa Smederevo (Srbija), KUD-a Aluminijum Podgorica (Crna Gora)i Nacionalnog ansambla „TANEC“ iz Makedonije, uvaženim gostima i svim posjetiteljima poželio je dobrodošlicu, nakon čega je načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić proglasio međunarodnu smotru folklora otvorenom.

- Međunarodna smotra folklora u Vionici postala je tradicionalna, vidim da neka društva ovdje dolaze nekoliko godina zaredom što nam potvrđuje da ovdje imaju dobar prijem. Prigoda je da se kroz ovakve smotre folklora pokaže ono što su pojedine folklorne skupine i pojedini narodi iz naše i nama susjednih zemalja sačuvali od zaborava. Večeras ćemo ovdje vidjeti ono što smo naslijedili od naših predaka, a naša zadaća je da to prenesemo na nova pokoljenja… Na poseban način želim čestitati organizatorima na dobroj organizaciji jer mi smo ovdje dva ili tri dana a oni ovo pripremaju godinu dana – rekao je načelnik Ivo Jerkić i proglasio 5. Međunarodnu večer folklora „Vionica 2016.“ otvorenom.

Da priprema međunarodne smotre folklora zahtjeva cjelogodišnji trud i angažman dobro znaju Damir Mandarić, predsjednik HKUD Sv. Marko Vionica, Marija Primorac, potpredsjednica HKUD Sv. Marko Vionica, Ante Luburić, umjetnički direktor međunarodne smotre folklora, i svi članovi Društva koje je nakon obnove okupilo velik broj zaljubljenika u narodnu baštinu iz Vionice. HKUD Sv. Marko - Vionica nakon ponovnog pokretanja iza sebe ima brojne nastupe u BiH i inozemstvu, a upravo njihovim nastupom započeo je kulturno-umjetnički program 5. Međunarodne večeri folklora „Vionica 2016.“.

Nakon nastupa domaćeg društva, u skladu sa stihovima: Vionice ti si selo malo, cili svit je u te danas stao nastavili su se dojmljivi nastupi društava koje je publika znala nagraditi pljeskom.

Označeno u