Devetnica slugi Božjem ocu Anti Gabriću 2. dan

DRUGI DAN

SLIJEPAC BIŠONATH

Slijepac Bišonath slijep na očima, no dušom i srcem je baš ono što mu znači ime: »Bišonath - Vladar svijeta«.
On je doista vladar svojom dobrotom i velikodušnošću.
Kakvu nam je svima održao propovijed!
Sjedili smo uz razrušeni nasip rijeke Gangesa. Nedavna ciklonska oluja ostavila je iza sebe pustoš. I nasip, i okolna polja, i sela sve je uništeno.
Pod plastičnim šatorima, na goloj vlažnoj zemlji, stisla su se dječica uz roditelje. S lica im odsijeva glad. Dršću.
I tu je sada dosta hladno.
Zahvaljujući vašoj dobroti i ljubavi, mogli smo nabaviti hrane, lijekova, odijela, a osobito gunjeve. Glavar sela i mladići dali su se odmah na posao.
Već je sastavljen popis onih koji su najviše stradali. Odmah se počela dijeliti pomoć. Malenkost je to kad se pomisli da su neki izgubili sve.
Jedan gunj po obitelji! No svi su sretni, sretni i zbog gunja, no još sretniji zbog ljubavi darovatelja.
Kad je sve bilo završeno, glavar sela udari se rukom po čelu. »Zaboravili smo slijepca Bišonatha!
Kad smo pravili popis, on nije bio kod kuće.
S malom kćerkicom prosio je po obližnjim selima...«
Bilo kako bilo, njemu treba dati jedan gunj.
I odmah su se javili dobrovoljci. Svi su oni bijedni, svima je gunj potreban, no Bišonathu više nego ikome drugome.
Pozvali su Bišonatha. Poglavar sela uz mali nagovor pruža mu gunj. Kad se Bišonath dotakao gunja, onako od srca reče priprosto:
»Ja sam jutros od nekoga dobio jedan gunj. Dajte vi ovaj nekom drugom siromahu!«
I onda podiže ona dva suha oka prema nebu i prema nama.
Bilo je to nešto rajski krasno i u njegovim riječima i u onim suhim očima, u onom srcu, punom velikodušnosti i ljubavi.
Kakva li je to propovijed bila! U mnogim očima vidio sam suze.
Dvije kćerkice stajale su uza svojeg slijepog oca. Mlađa, Khuku, bit će joj oko 5 ili 6 godina, s tatom ide po selima i prosi. Starija, Monđula, kojoj je oko 8 godina, pazi na kolibu i skuha ono malo riže što je dobri ljudi dadu njezinu slijepu ocu. Odijela su im poderana, jedva se drže na njima. Lijepo smo ih obukli u nova odijela, a pobrinuli smo se da te večeri imaju i malo više riže.
Svatko je bio veseo, radostan. Nikakve zavisti, kao da je svaki primio taj isti dar.
Slijepac Bišonath ga je i zavrijedio, jer je djelotvornim primjerom svoje jednostavnosti i velikodušnosti mnogima otvorio oči svojom dobrotom i siromaštvom obogatio svijet.

Divimo mu se.
A imamo li snage nasljedovati ga?
Ne sutra, nego - danas!
Vaš otac Ante

(Članak, Glasnik Srca Isusova i Marijna ,1982.)

MOLITVA

Oče Ante koji si toliko ljubio siromašne, usamljene, nemoćne i bolesne, molimo te za sve njih i one potrebne u našim obiteljima, među prijateljima, u našim mjestima, da ih Gospodin ozdravi od njihove bolesti duše i tijela.
Naš moćni zagovorniče i zaštitniče, moli kod naše Nebeske majke da može posredovati za sve njih kod Svojega Sina. Posebno molimo za one koji su gladni i žedni tvoje ljubavi, one koji je još nisu upoznali.
Otvori i nama srce da možemo poput slijepca Bišonahta pripraviti srce za Isusa,da poput njega gledamo očima duše i srca.
Gospodine, po moćnom zagovoru našeg sluge Božjega o. Ante Gabrića udjeli nam milost da poput njega nikada ne zaboravimo zapuštene, bolesne i gladne ljubavi već da širimo samo tvoju ljubav i radost.
Oče Ante moli za nas!

MOLITVA ZA BOLESNIKE

Isuse dragi, Gospo draga!
Duboka je noć. I kako je duga. I onda se sjetim milijuna koji bolesno leže po bolnicama, po vlažnim kolibama, dršćući od groznice, gladni, zapušteni, bolesni tijelom, bolesni srcem, gladni ljubavi i samilosti. I kako se malen osjećam pred njima.
O Isuse za njih te molim, za te sudionike tvoje kalvarijske žrtve da im dadeš snage i jakosti i još više da im dadeš veselja i radosti u njihovim bolima, da im dadeš zahvalno srce što si ih izabrao za svoj križni put.
Usliši njihove molitve, obriši njihove suze, bdij uz njih u besanim noćima, pohodi ih svojom ljubavlju!
Osobito se sjeti naših staraca i starica, koje su djeca i unučad izbacili iz svojih kuća, iz svojih srdaca.
Za sve bolesnike čitavog svijeta molimo, Isuse dragi, Gospo draga, čuvaj ih u svojim srcima, učinite ih dionicima kalvarijske žrtve!
o. Ante

MOLITVA
za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića

„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.
Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.
Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…..
Po Kristu Gospodinu našemu.
Amen
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu