Devetnica slugi Božjem ocu Anti Gabriću 4. dan

ČETVRTI DAN

U pohodu bolesnom Binodu

Binod boluje od raka na želucu. Nade u život ima malo, no Binod je želio da mu svećenik dođe u kolibu, da ga blagoslovi i da on u svojem siromaštvu počasti svećenika. Binod je hindu, o Isusu je jedva što čuo, no susreo ga je i vidio u našoj brizi i njezi bolesnika i bijednika. Stoga je, eto, želio da se Isus preko nas svrati i u njegovu kolibu.
On ne može hodati, nego je k meni poslao svoju staricu majku da me ona pozove. Dakako, rado sam se odazvao tome pozivu. Koliba je mala, ali je čista. Na maloj verandi prostrta je hasura. Prema lijepom bengalskom običaju svi su se duboko poklonili, dotakli se svećeničkih nogu, oprali ih i tom se vodom poškropili sebe i kuću. Zatim smo sjeli na hasuru. Izvadio sam krunicu i, sklopivši ruke s Binodovim rukama, svi smo od srca molili. Dječica su držala cvijeće i zapaljene mirisne sandalove štapiće. Mala živa katedrala nadomak sunderbanskim džunglama u kolibi bolesnog Binoda. Kako su istinite Isusove riječi: »Gdje su dvojica ili trojica sakupljena u moje ime, tu sam i ja među njima!« On je uistinu bio među nama. Svi smo bili sretni, svi utješeni. I Binod. Korizma je i petak je. Govorili smo o Kalvariji, o Isusovu križu, o Njegovoj žeđi na križu. I eto čuda milosti Isusove!
Binod je razumio tu Isusovu žeđ, Njegovu tajnu križa. »Dišu dhonobad! — Isuse, hvala Ti za ovaj Tvoj dar, za ovu moju bolest!
Sve to s radošću Tebi prikazujem da utažim Tvoju žeđ. Primi Binoda u svoje Srce!«
I Binodova starica majka molila je srcem, jer još ne zna naše molitve.
Molila je srcem i suznim očima za svojega sina Binoda.
Na kraju su htjeli počastiti i mene i katehistu Sama. Donijeli su pržene riže i dva jaja. No, budući da je danas korizmeni petak, obojica postimo. Ali zato je okolo bilo dječice, toga Božjeg dana što ga susrećemo u svakoj bengalskoj kući. I brzo izčezaše s tanjura i riža i jaja. Svi smo bili sretni. I onda kud će grom nego u koprive! Netko se sjetio da odnekud donese i cigarete! A Ante se njih u životu nije niti dotaknuo, ne zna ni koju stranu treba staviti u usta ... Kroz močvare i kanale naše misije do bolesnika po selima.
Preporučujem u vaše molitve i žrtve dobrog našeg Binoda da bi on kao žrtva paljenica mogao utažiti Isusovu žeđ za dušama, no ne samo on nego i svi mi...

Voli vas vaš otac Ante

(Članak poslan za Mali Koncil, 1984.)

Molitva

Oče Ante koji si toliko ljubio siromašne, usamljene, nemoćne i bolesne, molimo te za sve njih i one potrebne u našim obiteljima, među prijateljima, u našim mjestima, da ih Gospodin ozdravi od njihove bolesti duše i tijela. Naš moćni zagovorniče i zaštitniče, moli kod naše Nebeske majke da može posredovati za sve njih kod Svojega Sina. Posebno molimo za one koji su gladni i žedni tvoje ljubavi, one koji je još nisu upoznali. Otvori i nama srce da možemo, poput oca Ante, pripraviti srce za Isusa da poput njega gledamo očima duše i srca.
Posebno te molimo za … ( navesti one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici).
Gospodine, po moćnom zagovoru o. Ante Gabrića udjeli nam milost da poput njega nikada ne zaboravimo zapuštene, bolesne i gladne ljubavi već da širimo samo tvoju ljubav i radost.
Oče Ante moli za nas!

Molitva za bolesnike
Isuse dragi, Gospo draga!
Duboka je noć. I kako je duga.
I onda se sjetim milijuna koji bolesno leže po bolnicama,
po vlažnim kolibama, dršćući od groznice,
gladni, zapušteni, bolesni tijelom,
bolesni srcem, gladni ljubavi i samilosti.
I kako se malen osjećam pred njima.
O Isuse za njih te molim,
za te sudionike tvoje kalvarijske žrtve
da im dadeš snage i jakosti i još više da im dadeš veselja i radosti u njihovim bolima,
da im dadeš zahvalno srce što si ih izabrao za svoj križni put.
Usliši njihove molitve, obriši njihove suze,
bdij uz njih u besanim noćima,
pohodi ih svojom ljubavlju!
Osobito se sjeti naših staraca i starica,
koje su djeca i unučad izbacili iz svojih kuća, iz svojih srdaca.
Za sve bolesnike čitavog svijeta molimo, Isuse dragi,
Gospo draga, čuvaj ih u svojim srcima,
učinite ih dionicima kalvarijske žrtve!
o. Ante

MOLITVA
za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića
„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.
Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.
Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…..
Po Kristu Gospodinu našemu.
Amen
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu