Devetnica svetom Šarbelu

Šarbel (francuski Charbel Maclouf ) rođen je 1828. u libanonskoj maronitskoj obitelji kod mjesta Beka Katra, koje je jedno od najviših mjesta u Libanonu.

Na krštenju je dobio ime Josip. Obitelj mu je siromašna, seljačka. Njegova sestra imenom Warde bila je časna sestra, redovnica. Dvojica njegovih stričeva ili ujaka bili su monasi u samostanu kod Kossaia. Školsku nastavu imao je Josip u sjeni jednoga stabla. Rano je izgubio oca, a majka mu se preudala. U djetinjstvu u brdima je čuvao ovce svojih roditelja. S trinaest godina stupa u Marijin samostan libanonskoga Antunova reda kod Maifuqa. Godine 1851. Ulazi u samostan sv. Marona u mjestu Annava 1851. Tu polaže redovničke zavjete i uzima si redovničko ime Šarbel ili Sarbelija. Josip je tako postao monah u maronitskom obredu. Živio je veoma strogim asketskim životom. Nakon svršenoga teološkoga studija u samostanu sv. Ciprijana, zaređen je za svećenika 1859. Mnogo je i rado molio, živio u ljubavi prema bližnjemu, razmatrao o nebeskim stvarnostima i vjerno je opsluživao pravila svoga reda punih 16 godina. Od 1875. skupa sa svojim poglavarom odlazi u brdski samostan sv. Petra i Pavla. Ondje živi kao pustinjak u nekoj ruševnoj kolibi. Šarbel je bio veliki štovatelj Gospin. U kapelici je svakodnevno slavio sv. misu i umro je na oltaru 1898. Dragi Bog je čudom očuvao tijelo sv. Šarbela neraspadnutim te ga obdario posebnim ugodnim miomirisom. On slovi kao veliki čudotvorac. Na njegovu su se grobu, u samostanu Mar Maroun Annava, događali mnogi neobični znakovi i čudesa. Stoga je njegov grob omiljeno hodočasničko mjesto.

Papa Pavao VI. proglasio ga je blaženim 5. prosinca 1965., a svetim 1977. Šarbelovo ime uneseno je u Opći kalendar Crkve. Na to je Crkvu potakla i Sinoda libanonskih biskupa 1995. i solidariziranje s teškim stanjem kršćana na Bliskom istoku.

DEVETNICA SVETOM ŠARBELU

Prvi dan:
O, čudotvorni sveti Šarbele, iz čijeg neoskrvnutog i netaknutog tijela, izbija miris neba, priteci mi u pomoć i izmoli za me milost (reci koju) u Boga koja mi je potrebna. Amen.
O, sv. Šarbele moli za mene.
O, Gospodine koji si sv. Šarbelu udijelio dar molitve, molim te po njegovu zagovoru za božansku milost da živim po tvojim zapovijedima i u skladu s Biblijom.
Slava tebi na vijeke. Amen.
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Drugi dan:
O, sv. Šarbele, ti mučeniče, ti patniče života u odricanju, koga nam je Isus dao kao svijetli putokaz, utječem se tebi i molim za milost (reci koju) po tvom zagovoru. Uzdam se u te. Amen.
O, sveti Šarbele, mirisna posudo, moli za me. O, milosrdni Bože koji si udijelio sv. Šarbelu moć da čini čuda, smiluj se i meni da po njegovom zagovoru zadobijem milost koju molim.
Slava Tebi na vijeke. Amen.
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Treći dan:
O, sveti Šarbele, koji sjajiš kao zvijezda na nebu Crkve, osvijetli moj put, ojačaj moju nadu. Tebe molim za milost (reci koju). Izmoli to u Isusa raspetoga kojemu vječno služiš.
O, sveti Šarbele, primjeru strpljenja i šutnje, molim tvoj zagovor.
O, Gospodine Isuse koji si posvetio sv.Šarbela i pomogao mu da nosi svoj križ, daj mi snagu da podnesem teret života u strpljenju i poslušnosti tvojoj svetoj volji po zagovoru sv. Šarbela. Tebi vječna hvala. Amen.
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Četvrti dan:
O, oče, sv.Šarbele ljubljeni, tebi se utječem. Moje povjerenje u tebe ispunjava mi srce. Snagom tvoga zagovora pred Bogom očekujem milost (reci koju) za koju te molim. Pokaži mi još jednom tvoju naklonost.
O, sveti Šarbele, izvore kreposti, zauzmi se za mene.
O, Bože koji si svetom Šarbelu dao milost da ti bude sličan, pomozi meni da rastem u kršćanskim krepostima i daj mi milost da te slavim do vijeka. Amen.
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Peti dan:
O, sveti Šarbele, od Boga ljubljeni, prosvijetli me, pomozi mi, uči me kako da ugodim Bogu. Pohiti meni u pomoć. O, ljubljeni oče, molim te posreduj kod Boga da mi da milost (reci koju).
O, sveti Šarbele, prijatelju Raspetoga, moli za mene.
O, Bože, čuj moju molitvu po zagovoru sv. Šarbela. Spasi moje jadno srce i udijeli mi mir. Smiri moju dušu. Slava tebi na vijeke. Amen
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Šesti dan:
O, sveti Šarbele, veliki zagovorniče, molim te za milost (reci koju). Dovoljna je samo jedna tvoja riječ da mi Isus oprosti i udijeli mi milost.
O, sveti Šarbele, radosti neba i zemlje, moli za mene.
Bože, koji si izabrao svetog Šarbela da nas brani od tvog svetog gnjeva, udijeli meni po njegovu zagovoru milost (reci koju) kako bih te skupa s njim slavio do vijeka. Amen.
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Sedmi dan:
O, sveti Šarbele, ljubljeni, pomoćniče onih koji su u nevolji; molim za tvoj zagovor pred Bogom. Pomozi da dobijem milost (reci koju).
O, sveti Charbele, blistavi savjetniče, preporuči me.
O, Bože, mnogi moji grijesi priječe da tvoja milost dođe do mene. Udijeli mi milost da se pokajem. Odgovori mi po svetom Šarbelu. Vrati radost mom jadnom srcu i udovolji mojoj želji. Tebi utjelovljenje milosti, slava i hvala. Amen.
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Osmi dan:
O, sveti Šarbele, uvijek kad te vidim kako klečiš, postiš, moliš i predaješ se Bogu, moja nada i vjera u tebe jačaju. I ja te molim posreduj da zadobijem milost (reci koju).
O, sveti Šarbele, posvećen Bogu, moli za mene.
O, Isuse, mirotvorče, koji su doveo ljubljenog Šarbela do savršenstva. Ja te usrdno molim za milost da ostatak života proživim na volju tvoju.
Ljubim te, Bože, moj Spasitelju. Amen.
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.

Deveti dan:
O, oče, sveti Šarbele, evo me na kraju devetnice. Moje srce se raduje kada razgovaram s tobom. Gajim veliku nadu da ću ishoditi od Isusa milosti za koje sam po tvom zagovoru molio. Ja se kajem i obećajem da nikada više neću upasti u grijeh. Ja te molim da ispuniš moju želju (reci koju).
O, sveti Šarbele, okrunjen slavom, moli za mene.
O, Gospodine, ti uslišaj molitve svetog Šarbela i udijeli mi milost, budi milostiv prema meni u mom teškom trenutku. Obrani me od zla od kojeg se sam ne mogu obraniti. Slava i hvala bila tebi na vijeke. Amen.
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.


MOLITVA SVETOM ŠARBELU

Bože, Ti si Svetog Šarbela, redovnika i pustinjaka, neizmjerno svetog i slavljenog u Svojim Svecima, nadahnuo da živi i umre na putu Isusa Krista, i dao mu snagu da se povuče iz svijeta i da u svojem pustinjskom prebivalištu postigne vrhunac redovničkih kreposti: siromaštvo, poslušnost i čistoću. Usrdno Te molimo da i nama daruješ milost, da Te po njegovom primjeru ljubimo kao što Te je on ljubio i da Ti služimo kao što Ti je on služio. Svemogući Bože, Ti si brojnim čudesima i milostima pokazao kolika je moć zagovora Svetog Šarbela, pa Te usrdno molimo da nam po njegovom zagovoru daruješ milost ……... Amen.

Očenaš ... Zdravo Marijo ... Slava Ocu ... Sveti Šarbele, moli za nas !