Božić - blagdan života

S fra Slavkom Barbarićem razmišljamo o tajni Božića.

Božić je duhovni događaj. Zbog toga on nema smisla ako mu priđemo površno, ako se brinemo samo oko materijalnih uvjeta za božićno slavlje.

"Neka se božićni doživljaj i s Bogom ne svede na kratak i površan susret, kao što se to dogodi s mnogim osobama na koje mislimo i kojima se javimo samo za Božić. Takvi Božići ostavljaju prazninu i postaju prava varka, a time onda sve dobre i opravdane želje padaju u vodu."

Što je bit Božića?

"Sam Božić označava Božju hrabrost da kao malo dijete dođe u ovaj svijet i da postane čovjekov životni suputnik u ovom svijetu."

"Kao tada, događa se i danas. Još uvijek nudi se Bog u jednostavnom, poniznom obliku djeteta i želi zajedno s čovjekom promijeniti svijet. Sam Božić ne mijenja svijet, ali Božić označava novi put kojim se može ići- i to ne sam nego s Bogom. Promjena započinje u trenutku u kojem- bez da se nužno želi razumjeti- put s Njim prihvatimo."

"Otvorimo se i život će doći gdje je smrt, radost gdje je žalost, ljubav gdje je mržnja, nada gdje je očaj, sloboda gdje je zarobljenost, svjetlost gdje je tama. I to je Božić, to je blagdan života. On nam i danas mora biti moguć jer nam je danas potrebniji nego ikada."

"Srce ispunjeno Bogom postajepodlogom i temeljem za radosno širenje ruku prema drugima. A upravo je smisao Božića da ruke uzdignute Bogu postanu ruke radosno otvorene prema čovjeku. Tek tako postaje moguć zagrljaj između čovjeka i Boga te čovjeka s bratom čovjekom. U tom se zagrljaju ostvaruje Božić."