Jesu li Adam i Eva u raju i jesu li sveci?

Jesu li Adam i Eva u raju?

Da li su Adam i Eva u paklu ili raju? Kolika je njihova odgovornost, obzirom na to da su boravili u zemaljskom raju, a ipak su pali te je njihov pad uzrokovao pakao za velik dio čovječanstva? Zanima me je li postoje teološke rasprave o njihovoj odgovornosti? Hvala, lijep pozdrav.

Pitanje je postavio vjernik don Damiru Stojiću na web stranici Studentskog pastorala. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti:


Poštovani,

ovo je jako zanimljivo pitanje. Katekizam katoličke Crkve otkriva nam nešto o ovoj temi:

Krist je dakle sišao u dubinu smrti, da bi "mrtvi čuli glas Sina Božjega i da bi oni koji su ga čuli živjeli". Isus, "Začetnik života" (Dj 3,15), "smrću obeskrijepi onoga koji ima moć smrti, to jest đavla, pa oslobodi one koji - od straha pred smrću - kroz sav život bijahu podložni ropstvu" (Heb 2,14-15). Uskrsli Krist sada drži "ključeve smrti i Podzemlja" (Otk 1,18), i "na ime Isusovo" prigiba se "svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika" (Fil 2,10).

Velika tišina sad vlada na zemlji, velika tišina i velika samoća. Velika tišina jer Kralj spava. Zemlja je uzdrhtala i smirila se jer je Bog u tijelu zaspao i otišao probuditi one koji su spavali vjekovima (...). Ide tražiti Adama, našega praoca, izgubljenu ovcu. Želi sići da pohodi sve koji sjede u tmini i u sjeni smrti. Ide od njihove boli osloboditi Adama u okovima i Evu, zarobljenu s njime, on istodobno njihov Bog i njihov Sin (...). "Ja sam Bog tvoj, i zbog tebe postah tvojim Sinom. Ustani, ti što spavaš, jer te nisam stvorio da budeš ovdje okovan u boravištu mrtvih. Ustaj od mrtvih, ja sam život mrtvih." (KKC 635)

Drugi dio članka 635 iz katekizma je citat iz drevne homilije za Veliku subotu.

Tradicija Crkve nas uči da su nakon uskrsnuća i uzašašća Isusova, Adam i Eva ušli u raj zajedno s Kristom. U nekim katoličkim kalendarima stoji da im je spomendan 24. prosinca. Dakle, Adam i Eva su sveci!

Btb,
don Damir