Fra Jozo Zovko za LTV: ' Sada idemo doma popraviti Judin poljubac na obrazu.'

U novoj emisiji 'Izdvojeno' razgovaralo se o aktualnim temama: o predstojećim obredima Velikog tjedna, o trenutnoj kriznoj situaciji povodom pandemije, te o drugim vijestima, kao što je oslobođenje od presude kardinala Pella.

Fra Jozo Zovko iz Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije iznio nam je svoje mistično iskustvo ove korizme i cijele ove krizne situacije.

- U našim smo obiteljima, u svojim kućama i govore nam 'vratite se kući, budite doma.' Kako ja vidim tu misao nacionalnog civilnog stožera? Ovako: moj dom je moja obitelj. U spisu 'Gaudium et spes', crkva jedno cijelo poglavlje posvećuje radosti i nadi, posvećuje ga braku, obitelji i čovjeku. Brak je svet, uzvišen, te govori da Krist Gospodin dolazi po sakramentu ženidbe i ostaje. Po utjelovljenju daje ženidbenim drugovima sposobnost da to žive. Nažalost dogodi se Judina izdaja. Danas gledamo i slušamo o sukobima u obitelji, o nasilju u braku. Kada mi kao svećenici pitamo molite li, odgovore nam: 'Ne molimo. Tata se ljuti.' To su bolni odgovori u jednoj obitelji. Sada idemo doma popraviti Judin poljubac na obrazu. Idemo pokazat ljubav, pokazati toleranciju, strpljivost – pozvao je fra Jozo.

Nadalje fra Jozo potiče kako trebamo Boga staviti na prvo mjesto, slušati Božju riječ i živjeti Euharistiju.

- Obitelj koja je hranjena na Isusu raste u ljubavi. Ljubav se ničim ne može nadomjestiti. Kad ljubav padne u obitelji, sve se uruši. Bog je ljubav. Između muškarca i žene Bog baca svoje svijetlo po Kristovom križu. Tako da kada Krizni stožer kaže da se trebamo vratiti doma onda je to Božji glas. Ovo su dani obraćenja, dani suza, počnimo danas, zaista vratiti se svome Bogu – poručio je fra Jozo.

U emisiju se javio i fra Ivo Tadić, voditelj HKC Wollongong i delegat Hrvatske inozemne pastve za Australiju i Oceaniju, koji je kazao kako su Hrvati u Australiji prepoznali vrijednosti koje ima Laudato televizija.

- Laudato je obiteljska televizija. Ima dosta lijepog programa i dosta su to ljudi lijepo prihvatili i u dalekoj Australiji i želim vam da ustrajete u svojoj misiji, koliko god bilo teško, jer nije lako voditi jednu televiziju - kazao je fra Ivo.

Dodirnuo se i oslobađajuće presude kardinala Pella, rekavši kako ih je vijest da je Visoki australski sud oslobodio kardinala jako razveselila, te je dodao kako je konačno došla pravda i istina na vidjelo.

- Bilo je uistinu teško ovo vrijeme dok je Pell bio u zatvoru, bilo je teško i biskupima i svećenicima. Ali ovom presudom skinuta je težina sa srca cijele Katoličke crkve u Australiji - kazao je.

Budući je ove godine proslava Uskrsa specifična zbog aktualne situacije u svijetu fra Ivo je kazao kako i u Australiji do daljnjega nema Misa s narodom, ali u svemu im pomaže suvremena tehnologija.

Damir Zukan, nacionalni koordinator Katoličke karizmatske Obnove u Duhu Svetome pozvao je na zajedničku molitvu sljedeća tri dana u 15 sati.

- Želja je da se podigne mnoštvo kršćana koji će u isto vrijeme zazivati Ime Isusovo da se zaustavi širenje corona virusa. To počinje sutra na Veliki četvrtak. Kroz ova tri dana u 15:00 sati pozivamo da se na jednu minutu zaziva Ime Isusovo. Zašto? Jer je u 15:00 sati Isus izdahnuo na križu. Neka cijela zemlja izaziva Ime Isusovo. Tko god prizove Ime Isusovo bit će spašen. To je poziv da se podigne vojska kršćana i da se ne gleda tko odakle dolazi. Službeno se mogu svi uključiti u tu akciju preko naše web stranice obnovauduhu.com i naći sve informacije. Pozvao bi ljude i na molitvu za Hrvatsku i Europu, za obraćenje hrvatskog naroda – rekao je Damir.