Majka Tereza i Hrvati

Majka Tereza je od svoga djetinjstva bila vezana uz Hrvate, jer su hrvatski isusovci djelovali u njezinoj župi u Skoplju u Makedoniji.

Hrvatski misionari u Bengalu također su joj dali poticaj za rad s najpotrebnijima u misijama. Među svećenicima s kojima je surađivala bio je i hrvatski misionar, isusovac o. Ante Gabrić (1915.-1988.) Rođen u Metkoviću, nakon studija i redovničke formacije u Italiji, krajem 1938. godine otišao je u misije u Indiju, gdje se posvetio radu s hindusima, muslimanima i malobrojnim katolicima. Osnovao je i misiju "Mariapolli" u Boshontiju, gdje je i pokopan nakon smrti 20. listopada 1988. godine. Suradnja hrvatskog misionara u Indiji o. Ante Gabrića i Majke Tereze počela je još u vrijeme kad je ona bila učiteljica u školi loretskih sestara, a o. Ante voditelj duhovnih vježbi njezinim učenicama. Kasnije su se često susretali kad su bili u Calcutti. Rado je dolazio u "kuću umirućih" njezinim štićenicima slaviti misu.

Majka Tereza, po nekim svjedočanstvima, željela je upravo o. Gabrića za voditelja muškog ogranka "Misionara ljubavi." Kad su 1978. godine zajedno boravili u domovini kako bi svjedočili o svojem misionarskom radu u Indiji, Majka Tereza je o svojem suradniku govorila: "U njemu su i od njega ljudi u Bengalu dobili Isusa. Preko njega i od njega doznali su da ih dragi Bog ljubi. Preko ljubavi oca Ante oni su doznali da su naša braća i sestre." O. Ante Gabrić o njoj je, pak, rekao: "Čovjek postaje drugačiji nakon susreta s Majkom Terezom. Njezina jednostavnost, njezina živa, praktična vjera i ljubav osvajaju i mijenjaju čovjeka. I on onda želi učiniti nešto lijepo za Boga." Provincijal kalkutske isusovačke provincije p. Mathew, koji ih je oboje poznavao, govorio je: "Što Majka Tereza nije mogla učiniti, on bi došao i učinio, što nije on mogao, pomagala je ona." Tako su jednostavno bili upućeni jedno na drugo. Majka Tereza nadživjela je o. Gabrića punih deset godina.

Majka Tereza govorila je hrvatski jezik, a kako je jednom prilikom rekao postulator njezine kauze o. Kolodiejchuk, dopisivala se i s kardinalom Franjom Kuharićem. Godine 1980., kada je kroz Zagreb prolazila na putu do Skoplja, Majka Tereza posjetila je i grob danas blaženog Ivana Merza. Osobito joj je bilo drago čuti da je Merz bio veliki štovatelj Euharistije. U spomen-knjigu tada je zapisala: "Dragi Ivane Merz! Moli se za nas kod Isusa i Marije da budemo dostojni njihove ljubavi. – M. Teresa, me." (2. srpnja 1980.)

S Misionarkama ljubavi i Majkom Terezom bio je povezan i don Luka Depolo, svećenik Dubrovačke biskupije i glavni urednik "Malog Koncila", koji je najveću misionarku XX. stoljeća pratio i na dodjeli Nobelove nagrade za mir. S ekipom "Glasa Koncila" 1977. godine posjetio je Majku Terezu u Indiji te zabilježio njezin i rad o. Gabrića. Ovo dvoje misionara su, na poziv kardinala Kuharića, 1978. godine sudjelovali u pučkim misijama "Zagrebačka korizma", te su posjetili: Mariju Bistricu, Sinj, Solin, Split, Metković i još niz gradova. Majka Tereza 1986. godine posjetila je Zagrebačku katedralu i Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, gdje je nazočila blagoslovu prostorija prihvatilišta za hodočasnike bolesnike.

Označeno u