Mons. Škvorčević za LTV-a o zamolbi za dozvolu vjerskih okupljanja u Požeškoj biskupiji

Požeški biskup mons. Antun Škvorčević za Laudato televiziju osvrnuo se na zamolbu koju je uputio Nacionalom stožeru za dozvolu vjerskih okupljanja u njegovoj biskupiji.

- U Požeškoj županiji samo je troje zaraženih koronavisusom. Slično je u Virovitičko-podravskoj županiji. Polazeći od toga stanja, naravno da sam promišljajući o teškom stanju vjernika, razmišljao kako krenuti naprijed. Vjernici smatraju da je bitno sudjelovanje i primanje sakramenata i ne prihvaćaju da postoji 16 odluka koja su izuzeta a da tu ne spada crkva. 17. travnja Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstvo spomenuo je kako Požeško-slavonska županija stoji najbolje, Virovitičko-podravska slično, i kazao je da postoji mogućnost da se neke mjere olabave. To je za mene bio poticaj, da pošaljem Nacionalnom stožeru molbu da se u trenutnom popuštanju mjera donesu odluke za katoličke župe na području Požeške županiji i Virovitičko-podravske. Već od početka razgovora oko ograničenja okupljanja vjernika, cijela se rasprava svela na to da su sveta voda, pričest i vjerska okupljanja mogući uzroci za zarazu. Pri tome se nije uzelo u obzir da je duhovna dimenzija silno važna. Mi govorimo o imunitetu u obrani od virusa, ali imunitet nije samo fizičke naravi, nego i duhovne dimenzije. Čovjek je cjelovito biće. Molitva je silno važna. Trebamo povezati naše situacije sa Bogom, to je jako dobar korak u ovakvoj situaciji. Molitva je važno sredstvo – istaknuo je biskup Škvorčević.

Nadalje je biskup Škvorčević rekao kako postoje razgovori unutar Hrvatske biskupske konferencije oko ukidanja dozvola vjerskih okupljanja te da vjeruje da će one uroditi plodom.

Zaključno se biskup Škvorčević zahvalio Laudato televiziji na suradnji i što je preko televizije omogućena duhovna povezanost sa vjernicima u Hrvatskoj, kao i diljem svijeta.

- Požeškoj biskupiji je drago što može surađivati s Laudato televizijom, ali još više što putem vaše televizije naša biskupija može biti povezana s tolikim Božjim ljudima diljem Hrvatske i u svijetu. Ta duhovna povezanost to je naša snaga - rekao je biskup požeški.