Ovo su omiljena svetišta Hrvata katolika

Hrvati za sebe kažu da su marijanski narod.

Mnoge su crkve posvećene Blaženoj Djevici Mariji, a sve biskupije imaju marijanska svetišta.

1. Marija Bistrica
Najveće i najznačajnije svetište središnje i zapadne Hrvatske nosi titulu nacionalnog svetišta, a za hodočašća je otvoreno nakon Uskrsa do listopada. Na Veliku Gospu središnje misno slavlje tradicionalno predvodi zagrebački nadbiskup u 11 sati.

2.Sinj
Gospa Sinjska zaštitnica je grada Sinja i Sinjske krajine, ali i najvećeg dijela juga Hrvatske, pa joj se vjernici utječu brojnim zagovorima i zavjetima. Tradicija je da se Gospi Sinjskoj hodočasti pješice, noć uoči blagdana Velike Gospe

3.Trsat
Rijeka i Kvarner, Istra i otočje sjevernog Jadrana Blaženu Djevicu Mariju štuju na Trsatu, u svetištu koje opslužuju franjevci. Trsatsko svetište posjetio je i Sveti Otac Ivan Pavao II. za svoga trećeg boravka u Republici Hrvatskoj.

4.Aljmaš
Istok Hrvatske gravitira prema Aljmašu, marijanskom svetištu na Dunavu, koje je bilo poharano i srušeno u Domovinskom ratu. Nakon povratka prognanika, sagrađena je nova crkva i svetište koje pohode vjernici na blagdan Velike Gospe.

5.Međugorje
U svetište Kraljice Mira u Međugorju dolaze hodočasnici iz cijeloga svijeta tijekom cijele godine, a osobito (uz obljetnicu ukazanja) na blagdan Velike Gospe. Međugorje iščekuje ove godine rješavanje svoga statusa, a godišnje ga posjeti više od milijun hodočasnika.