Uzvišeno majčinstvo djeteta koje je rođeno za Nebo

Gošća emisije PUT SRCA je Martina Nobilo iz malog mjesta Trpanj, supruga i majka petero djece.

Posvjedočiti će o iskustvu svoje šeste trudnoće sa djetetom kojem su vrlo rano dijagnosticirane određene poteškoće, a nakon rođenja potvrđene i mnogobrojne teške deformacije: najteži oblik spine bifide, srčana mana, potpuna deformacija nožice, te sindrom Edwards i Arnold Chiari sindrom.

U razvijenom zapadnom svijetu ovakva djeca se niti ne rađaju, jer nitko ne želi bolesno dijete. Martina i njezin muž željeli su prihvatiti Božju volju, shvatili su da otvorenost životu podrazumijeva i prihvaćanje smrti. Iako je Magdalena živjela samo 12 dana, križni put koji su oni prešli s njom zauvijek je promijenio njihove živote, a srca im još više približio Isusu. Tako Martina kaže: „To jutro, u devetnici Gospi Lurdskoj, u milosnom prirodnom porodu, rođena je ona, Magdalena. Beba koju je On pozvao u život. Ona po čijem postojanju, želim vjerovati, smo se i mi otkupili, ona koja bi po liječnicima s četiri mjeseca bila medicinski otpad, roba s greškom. Ona. Dijete Božje. Marijino.

Ne mogu lagati, uistinu sve teške dijagnoze su zaista bile na njoj. Uz najteži oblik spine bifide, srčanu manu, potpunu deformaciju nožice, otkriveni su sindrom Edwards i Arnold Chiari sindrom. Uz to ide hrpa čudnih medicinskih izraza, krivih oblika i stanja nespojivih sa životom. To je ono medicinsko, zemaljsko.

A ono Njegovo? Tih 12 dana njenog malog, a velikog života… Tolike milosti u križu, toliki osmjesi u suzama. Nikad Isus nije bio bliže. Zapravo, ona je sama bila kao mali raspeti Isus, već u meni, osuđena, s probodenim ranama na tijelu, otpisana… Noseći nju, nosila sam Njega. Rađajući nju, rodio se On – nikada bliži našim srcima. U našoj potpunoj bespomoćnosti, On je pokazao Svoju snagu i milost, kao što mi je u srcu izrekao na samom početku: „U tvojoj slabosti očitovat će se Moja milost i moja snaga“. U potpunosti smo to spoznali. Sve je do detalja vodio, slagao, pobrinuo se. Veliki križ donio je još veće milosti. Vjerujem da ćemo ih još i više osjetiti u budućnosti.“

Urednica i voditeljica emisije je Paula Tomić.