Za dobiti POTPUNI OPROST (od vremenite kazne ČISTILIŠTA) jedan od uvjeta je i – NENAVEZANOST NA GRIJEH, pa i onaj laki

Na ispovijedi dobivamo odriješenje od grijeha. No to ne znači da nam je izbrisana i vremenita kazna za počinjene grijehe.

Tu vremenitu kaznu možemo ”odraditi” u ovom životu ili u čistilištu. Ako nismo izvršili pokoru kao zadovoljštinu za počinjene grijehe, onda nas to čeka u čistilištu. Svakako je bolje učiniti pokoru sad, za vrijeme ovozemaljskog života.

No, moguće je dobiti i OPROST OD te VREMENITE KAZNE. I to POTPUNI. I to SVAKI DAN! (ne samo u Godini Božjeg milosrđa)

Da bi se dobio POTPUNI OPROST (koji se može odnositi na vlastite grijehe ili na duše pokojnih) potrebno je ispuniti neke uvjete:

1. Ispovjediti se 

2. Ne biti navezan ni na jedan grijeh, pa ni na onaj laki !!!
3. Pričestiti se
4. izmoliti neku molitvu na nakanu svetog Oca (Vjerovanje, Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…)
5. U OVOJ GODINI MILOSRĐA – proći neka od svetih vrata: (za Splitsko Makarsku nadbiskupiju: Katedrala sv. Duje, svetište Vepric, Gospa od Otoka – Solin, Gospa Sinjska)

No, kad bi mi bili NENAVEZANI NA GRIJEH, iskreno željeli ne vrijeđati Boga niti lakim grijehom, a kamoli teškim, mogli bi lako svaki dan zadobiti po JEDAN POTPUNI OPROST ZA NEKU DUŠU OD ČISTILIŠTA (!!!) Mogli bi svaki dan poslat o jednu dušu iz čistilišta u raj !!! Jer osim prolaska kroz ‘sveta vrata’ POTPUNI OPROST se može zadobiti (neovisno o Godini milosrđa) i kad gore navedeni peti uvjet zamjenimo jednim od ovih molitvi:

Klanjanje Presvetome barem pola sata (izloženim ili u tabernakulu).

Pobožno čitanje Svetoga Pisma, koje je odobreno od službenog autoriteta, s dužnim poštovanjem prema Božjoj Riječi, barem pola sata (za one koji iz opravdanog razloga ne mogu čitati, vrijedi službeni tekst i preko audio- ili video- materijala).

Gospina krunica u crkvi ili oratoriju, ili u obitelji, u redovničkoj zajednici, u pobožnoj udruzi. Dovoljno je da se izmoli pet desetki bez prekida i da se u tome provodi pobožna meditacija otajstava.

Križni put, ispred 14 zakonito podignutih postaja; samo su dvije stvari obvezatne: da se pobožno ide od jedne postaje do druge i da se meditira Kristova muka.