Sadržaj s oznakom: Godina milosrđa

Na ispovijedi dobivamo odriješenje od grijeha. No to ne znači da nam je izbrisana i vremenita kazna za počinjene grijehe.

Objavljeno u Kolumne | 7.1.2017.

Milosrđe i istina

Novi govor o milosrđu – neke temeljne postavke

Nakon što je zatvorio Sveta vrata Vatikanske bazilike i zaključio izvanrednu Godinu milosrđa, papa Franjo se srdačno zahvalio svima koji su pomogli oko organizacije i ostvarenja Jubileja, poslije čega je zajedno s okupljenima izmolio uobičajenu podnevnu molitvu "Anđeo Gospodnji". Riječi prije Podnevne molitve donosimo u cijelosti...

Produžetak Godine Milosrđa za Svetište Gospe Trsatske je od svetkovine Krista Kralja 20. studenog, do iduće svetkovine Krista Kralja, 26. studenog.

U srednjoeuropskom Marijanskom svetištu u Mariazellu u Austriji, u prošlu nedjelju, 13. studenog 2016. slavljena je svečana sveta misa na Gospinom milosnom oltaru (kapeli) u 11.15 sati povodom zaključenja izvanredne godine milosrđa.

Papa Franjo imenovao je nadsvećenike triju preostalih papinskih bazilika, koji bi trebali zatvoriti Sveta vrata u svojim bazilikama na kraju Svete godine milosrđa:

U sklopu „petaka milosrđa“, papa Franjo je jučer popodne posjetio u Rimu kuću Zajednice pape Ivana XXIII., koju je osnovao don Oreste Benzi.

Na stotine mladih diljem Republike Slovačke, ovih se dana pripremaju za hodočašće – pješke će se zaputiti prema Krakowu, kako bi tamo s mladima iz cijelog svijeta, u zajedništvu sa Svetim Ocem, proslavili Svjetski dan mladih, koji se u tom poljskom gradu održava od 26. do 31. srpnja, pod geslom: „Blago milosrdnima jer će zadobiti milosrđe“ (usp. Mt 5,7).

U emisiji Susret na radiopostaji MIR Međugorje, godinu dana nakon što je papa Franjo najavio Godinu milosrđa koja je započela 8. prosinca 2015. g., ugostili smo misionare milosrđa iz Mostarsko-duvanjske biskupije.

Listu neprijatelja pretvoriti u listu prijatelja

Vjerojatno nemate napisanu listu neprijatelja, ali sigurno imate ljude s kojima imate neke napete odnose zbog nekih gropova u prošlosti. Možda su to ljudi koji su vam nanijeli neko zlo i sada vas boli njihova prisutnost. Skupite snage i oprostite im, koliko vam god bilo teško. Nemojte ih dalje nositi na duši. Zaslužujete svoj mir.

Na radiopostaji MIR Međugorje, urednici i voditeljici Ana-Mariji Prskalo gost je bio don Marko Šutalo, župnik u Aladinićima kod Stoca koji je govorio o Svetoj godini milosrđa.

Objavljeno u Kolumne | 17.12.2015.

Lice Milosrđa

Uz početak Godine milosrđa donosimo prvi od tri djela teološkog eseja o milosrđu, a u želji otkrivanja novih nadahnuća za život na koji nas Gospodin i Crkva pozivaju - život milosrđa.

U katedralama i brojnim značajnijim crkvama širom svijeta, tako i u Hrvatskoj, jučer su otvorena Sveta vrata. Kroz njih su vjernici pozvani ulaziti i u Svetoj godini milosrđa mijenjati život.

U novom nagovoru don Josipa Radića slušajte na temu:

Papa Franjo otvorio je na blagdan Bezgrešnog začeća Marijina, Sveta vrata bazilike sv. Petra u Vatikanu čime je započela Godina milosrđa.

Papa Franjo otvaranjem Svetih vrata na bazilici svetog Petra označio je početak svete godine, tridesete u vatikanskoj povijesti. Uz tradicionalan oprost posvetit će je i milosrđu.

Stranica 1 od 2