Otvorena Sveta vrata u svim katedralama u RH i BiH

U katedralama i brojnim značajnijim crkvama širom svijeta, tako i u Hrvatskoj, jučer su otvorena Sveta vrata. Kroz njih su vjernici pozvani ulaziti i u Svetoj godini milosrđa mijenjati život.

Sveta vrata milosrđa u katedrali Srca Isusova u Sarajevu i Jubilarnu godinu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji otvorio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. 'Ovim činom želi se pokazati otajstvo Boga, bogatoga milosrđem prema čovjeku, i prepoznati Krista kao jedina vrata kroz koja se ulazi u spasenje i kao jedini put k Ocu', poručio je kardinal Puljić u obredu otvaranja.

U homiliji je istaknuo potrebu tjelesnih i duhovnih djela milosrđa, o čemu govori i papa Franjo u buli najave Jubileja. Najprije se osvrnuo na svako od sedam duhovnih djela milosrđa, ističući da se ne može čovjeku govoriti o duhovnim stvarima ako je taj čovjek gladan i upozorivši da s gladnima treba prije svega podijeliti komad kruha, bez obzira na vjeru i naciju.

Govoreći potom o sedam duhovnih djela milosrđa, kardinal je potaknuo roditelje da više vremena provode s djecom, kako bi djeca od njih naučila što je dobro, u što svakako spada i odgoj u vjeri. 'Svima nama je osobit zadatak u Godini milosrđa moliti za žive i mrtve, a ne samo za sebe', zaključio je kardinal Puljić, pozivajući sve okupljene da istinski žive Godinu milosrđa.

Obred otvaranja jubilejske Godine milosrđa za Zadarsku nadbiskupiju na treću nedjelju došašća okupio je više tisuća vjernika koji su u cijelosti ispunili katedralu sv. Stošije u Zadru i trg ispred nje. Ondje je zadarski nadbiskup Želimir Puljić otvorio vrata zadarske prvostolnice i potom u katedrali predvodio svečano misno slavlje.

'Nije li Godina milosrđa putokaz i tračak nade u ovom beznadnom i sumornom vremenu?', upitao se nadbiskup Puljić, zahvalivši papi Franji što je Crkvi i svijetu darovao tu godinu koja je nada u silnom beznađu te ispunja radošću.

Ističući da je milosrđe srž brojnih Papinih razmišljanja, a slavlje istih jubileja u Rimu i diljem svijeta znak zajedništva cijele Crkve, nadbiskup je okupljene potaknuo na vršenje tjelesnih i duhovnih djela milosrđa. Dodao je da su upravo djela milosrđa putovi koje papa Franjo pokazuje kao najbolje kojima će se proslaviti Godina milosrđa.

Molitvom Očenaša, Zdravo Marijo i Slava Ocu na nakanu Svetoga Oca, vjernicima koji su se ispovijedili i pričestili, nadbiskup je udijelio blagoslov s potpunim oprostom. Mons. Puljić zaključio je kako je katedrala sv. Stošije, uz navedene uobičajene uvjete, mjesto jubilejskih milosti i oprosta kroz cijelu godinu.

Jubilej milosrđa otvoren je sinoć i u župnoj crkvi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Naime, po odredbi đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, ta je župna i proštenička Gospina crkva, u koju svakoga osmog u mjesecu hodočaste tisuće vjernika, uz još dvije crkve u nadbiskupiji proglašena oprosnom jubilejskom crkvom.

Obred otvaranja 'vrata milosrđa' i svečano euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar nadbiskupije Ivan Ćurić. Kao odgovor na pitanje 'Što nam je činiti u godini Jubileja?', propovjednik je istaknuo: ''Pozvani smo još više i dublje upoznavati i doživjeti lice Očeva milosrđa u Isusovoj osobi i djelu spasenja, susretati Božje lice milosrđa na putu obraćenja, posebno u slavlju sakramenta pomirenja i osobne ispovijedi te, što je osobito važno, svojim djelima milosrđa svjedočiti da poput Isusa nastojimo biti milosrdni kao Otac'', istaknuo je u homiliji vikar Ćurić.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je obred otvaranja Vrata milosrđa i svečanu euharistiju u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma, čime je u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji započeo Izvanredni jubilej – Sveta godina milosrđa.

Nadbiskup Barišić je istaknuo da se ovo prvi put u povijesti Sveta vrata ne otvaraju samo u Rimu već i u cijelom svijetu, i dodao da su vrata splitske prvostolnice doista jedinstvena i sveta jer je na njima oslikan život Kristov koji je sam sebe predstavio vratima života.

Nadbiskup Barišić prije je odredio da će, osim u prvostolnici, Vrata milosrđa biti otvorena na još tri mjesta u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji: u svetištu u Vepricu, svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske i hrvatskom prasvetištu Majke Božje u Solinu.

Godina milosrđa na razini Riječke nadbiskupije započela je jučer u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunti čitanjem ulomka iz Papine bule Misericordiae vultus. Odatle je krenula svečana procesija do katedrale sv. Vida, gdje je riječki nadbiskup Ivan Devčić otvorio vrata prvostolnice i predvodio svečano euharistijsko slavlje.

U homiliji je istaknuo kako prolaz kroz Kristova vrata zahtijeva savjesnost i odgovornost u obnašanju građanskih dužnosti, kao i solidarnost sa siromašnima i potrebitima. 'Ako tako shvatimo Godinu milosrđa, ona će uroditi napretkom društvene solidarnosti, pravednosti i odgovornosti', poručio je nadbiskup Devčić.

Jubilejske crkve u Riječkoj nadbiskupiji u kojima vjernici mogu u Svetoj godini milosrđa, uz uobičajene uvjete, dobiti potpuni oprost, su katedrala sv. Vida i svetište Majke Božje Trsatske tijekom cijele godine, svetište Majke Božje na Svetoj Gori i svetište Majke Božje Žalosne u Mrkoplju (na sve marijanske svetkovine i blagdane tijekom Godine milosrđa) te sve župne crkve na blagdan svoga zaštitnika.

Izvanredni jubilej milosrđa u Šibenskoj biskupiji počeo je otvaranjem Vrata milosrđa i svečanim euharistijskim slavljem koje je u katedrali sv. Jakova u Šibeniku predvodio šibenski biskup Ante Ivas.

U homiliji je biskup Ivas pozvao vjernike na pristupanje sakramentu ispovijedi, na što ih može podsjećati i slika milosrdnog Isusa nad ispovjedaonicom u šibenskoj katedrali. Upozorio je i na zaborav milosrđa u čijem je korijenu uvijek sebičnost i sebeljublje.

Dodajmo ovome da je biskup Ivas odredio da će vjernici jubilarni oprost, uz uobičajene uvjete, u određenim danima moći dobiti u Gospinim svetištima u Vrpolju, Kninu, te u svetištu Gospe od Karavaja, potom u nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavilića te u svim župnim i samostanskim crkvama na dan zaštitnika župe ili crkve.

Sisački biskup Vlado Košić otvorio je jučer Vrata milosrđa na katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku i svečanim misnim slavljem označio početak Svete godine milosrđa u Sisačkoj biskupiji. Tom je prigodom i blagoslovio novopostavljene katedralne orgulje.

U homiliji je biskup Košić podsjetio na bulu pape Franje 'Misericordiae vultus – lice milosrđa', objasnivši zašto je Papa otvorio ovu izvanrednu Svetu godinu milosrđa. 'Danas, kada se u našoj katedrali otvaraju Vrata milosrđa i kada na poseban način doživljavamo da je Bog milosrdni Otac prema nama, shvaćamo da smo svi pozvani biti donositelji Evanđelja svim ljudima te da čitav svoj život proživimo posvećujući vrijeme i šireći svetost i mir', zaključio je biskup.

Na kraju mise kratki koncert na novim orguljama izveo je povjerenik za glazbu Sisačke biskupije vlč. Robert Jakica.

Treće nedjelje došašća, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je svečanu liturgiju s obredom otvaranja Vrata milosrđa i misnim slavljem. U svom nagovoru biskup je podsjetio da je Sveti Otac na svetkovinu Bezgrešnog začeća otvorio Izvanredni jubilej milosrđa te da se, u zajedništvu sa sveopćom Crkvom, ovim slavljem svečano započinje Sveta godina za Varaždinsku biskupiju.

U homiliji je biskup Mrzljak napomenuo kako su nam advent i Božić označeni vanjskim blještavilom. ''Ali više od toga pozvani smo opraštati jedni drugima, očistiti se i sami od grijeha, slabosti i zla, pozvani smo biti istinskim Isusovim učenicima kako bismo znali što nam je činiti i kako činitidobro. Sve ovo nalazi se pred svakim od nas u godini Božjeg milosrđa i svatko od nas treba znati 'što mu je činiti''', poručio je biskup Mrzljak.

Krčki biskup Ivica Petanjak otvorio je Sveta vrata milosrđa na krčkoj katedrali i svečanim euharistijskim slavljem započeo svetu Godinu milosrđa za Krčku biskupiju.

Biskup Petanjak izrazio je želju da ova Godina milosrđa svakodnevno pripravi naše srce da možemo prigrliti Isusa koji dolazi po svakom sakramentu, po svojoj riječi, po svakom čovjeku kojeg susrećemo te pozvao sve da započnu s opsluživanjem zapovijedi i provođenjem djela ljubavi.

Sveta vrata na području Krčke biskupije otvorena su iste nedjelje i u Osoru, gdje je obrede predvodio umirovljeni krčki biskup Valter Župan. U Rabu je pak svetu Godinu milosrđa otvorio generalni vikar Krčke biskupije mons. Slavko Zec. Sveta vrata bit će otvorena i u svetištu Majke Božje na Gorici 1. siječnja sljedeće godine.

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović se u obredu otvaranja vrata milosrđa na gospićkoj katedrali Navještenja BDM zapitao: 'Hoćemo li se u ovoj Godini milosrđa ojačati u milosrđu, da na kraju budemo milosrdniji nego što smo danas, sličniji milosrdnom Ocu? U životu se velike stvari ne postižu preskakivanjem nego polaganim rastom', istaknuo je biskup u propovijedi.

Podsjetivši na Nedjelju Caritasa, biskup je dodao da je s Isusom došlo vrijeme kada zakon treba biti u srcu kršćanina, u njegovim mislima i osjećajima. 'To znači kršćanski osjećati. U tom smislu neka naše milosrđe raste ove godine još više nego inače', rekao je biskup i dodao da Crkva treba uvijek svjedočiti i ona svjedoči milosrdnu ljubav Božju prema čovjeku u svijetu. Na kraju mise biskup Bogović je uime Caritasa uručio darove za deset obitelji u potrebi.