U utorak 30. lipnja gost Verbumova programa "Susret s autorom" u Knjižari sv. Frane na uglu samostana sv. Frane na Trumbićevoj obali 1 u Splitu bio je fra Nikola Mate Roščić, poznati franjevac konventualac, teolog, katolički pisac i publicist, autor više od 400 bibliografskih jedinica, koji se ovom prigodom prisjetio povijesnog događaja pristajanja na splitsku obalu sv. Franje Asiškoga, čiju je lađu na splitsku obalu donijela nevera 1212. godine, a upravo je taj događaj bio kamen zaglavni crkve koja je tu podignuta, te kasnije samostana sv. Frane na čijem je uglu smještena i Verbumova Knjižara sv. Frane koja tu djeluje od 1995. godine. U istom samostanu odnedavno je iznova na službi i fra Nikola Mate Roščić.

Ovaj živopisni i nadasve plodni autor s publikom je ovom prigodom podijelio i sjećanja na prve literarne trenutke, vraćajući se u daleku 1961. godinu kad mu je objavljen i prvi tekst za koji je dobio i novčanu nagradu. Njegov ozbiljniji autorski angažman uslijedit će u godinama koje slijede. 1976. godine objavljuje prvu zbirku "San na kamenu". U duši pjesnik, ovaj zaljubljenik u rodni Grabovac i kamen Imotske krajine, svoje prve stihove posvećuje upravo tom kamenu na kojem je odrastao, a kasniji radovi angažirani su tekstovi u kojima progovara o egzistencijalnim, teološkim, suvremenim, globalizacijskim, povijesnim i drugim temama. Vrsni poznavatelj povijesti, ali i društvenih zbivanja svoje tekstove najprije počinje objavljivati u časopisima, a danas su tu i vrijedna izdanja koja mogu biti od koristi suvremenom čovjeku, osobito u kontekstu razumijevanja novih trendova. Knjige "Nova religija globalizma", "Globalizacija i identitet" te "Revolucije razaraju Krista" progovaraju o povijesnim i društvenim zbivanjima koje iz temelja mijenjaju zapadnu kulturu. Odgovarajući na potrebu razumijevanja poimanja Isusa u kontekstu drugih religija 2012. godine objavljuje dvije zanimljive knjige "Isus Krist u Islamu" te "Isus Krist u židovstvu". Pisane razumljivim jezikom ove su knjige namijenjene širokoj publici. No, opremljene su nizom bilješki nastalih iz konzultiranja raznovrsne literature, na osobit način Kur'ana i židovskih svetih knjiga, te predstavljaju ozbiljne teološke studije.

Širina obzora fra Nikole Mate Roščića proizlazi i iz toga što je živio u različitim sredinama u zemlji i inozemstvu. Iz rodnog Grabovca životni put ga je vodio u Zagreb, Rim i Beč u kojima je studirao teologiju, a iz teologije je postigao i magisterij. Neko vrijeme predavao je na Teološkom fakultetu u Rimu i Splitu te na Isusovačkom institutu za kršćanski nazor u Zagrebu, a obnašao je niz različitih službi u zemlji i inozemstvu, među njima i onu rektora talijanske nacionalne crkve u Beču (Minoritenkirche), gdje je bio gotovo devet godina. Ovom prigodom fra Nikola Roščić se sjetio anegdote vezane uz austrijskog političara Aloisa Mocka koji je obnašao i dužnost ministra vanjskih poslova, a koji se osobito zalagao za priznanje suvereniteta Republike Hrvatske. Mock je jednom prigodom izjavio kako je upravo to što je Hrvat fra Nikola rektor talijanske nacionalne crkve u austrijskom Beču primjer ujedinjene Europe. Ovaj veliki germanofil, kako sam za sebe kaže, oduševljen njemačkom kulturom, na pitanje o zabrinutosti za sudbinu hrvatskoga naroda koja tako često izvire iz njegove pisane riječi istaknuo je da je zabrinut za Hrvatsku jer Hrvatsku oduvijek voli i da doista bdije nad njenom sudbinom. Iz te ljubavi i brige izrasle su i dvije zanimljive knjige: 1992. godine knjižica stihova "Hrvatski križni put", te 2004. godine knjiga "Nismo šutjeli: za Krista i Hrvatsku".

Među njegovim izdanjima izdvajaju se i dvije knjige o samostanima u Splitu i Šibeniku. Ova potonja upravo je objavljena te sadrži niz vrijednih fotografija koje prate fra Nikoline napise o kulturnoj i duhovnoj vrijednosti šibenske crkve i samostana sv. Frane, a što svjedoči i o iznimnom radu franjevaca na ovim prostorima na očuvanju kulturne baštine, ali i identiteta. Ovaj vrijedni autor na "Susretu s autorom", kojim je moderirala Jelena Hrgović, istaknuo je kako mu je na srcu najviše njegova knjiga "Apologija asinaria. Pohvalno slovo o najboljem tovaru svih vremena iliti Obrana teškoga magarećeg žitka" koja je svojevrsna enciklopedija o magarcu, ali i knjiga s ključem koja progovara o svećeničkom poslanju viđenom kao služenje u kontekstu kojeg vidi i svoje poslanje.
 

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
VIDEO Francuski katolici mole pred zatvorenim crkvama: ‘Bez mise smo kao bez hrane’
24. November 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.