Dječak iz Sirije Mahmoud Fahel (11) i stariji branitelj Branko Škrtić (62) posljednjih sedam mjeseci su nerazdvojni prijatelji, a sve je počelo otkako se dječak sa svojom obitelji doselio u ulaz do njegovog, piše RTL.

- Uvijek ću pamtiti dan kada je kombi Isusovačke službe dovezao njih ispred zgrade. Zaželio sam im dobrodošlicu jer je i dio moje obitelji bio u izbjeglištvu '91. - prisjetio se Branko njegovog dolaska.

Sada kaže da mu je on unuk, a Mahmoud ga smatra najboljim prijateljem. Dečki čak imaju i svoju rutinu: šetnja Karlovcem, nogomet i neizbježan sladoled, piše 24 sata.

Učenik petog razreda u Hrvatsku je sa svojim roditeljima trojicom braćom stigao prošlog ljeta. Iz Alepa u Tursku, iz Turske u prihvatilište u Kutini, a potom u Karlovac gdje je počelo ovo prijateljstvo Branka i Mahmouda, ali i njihovih obitelji iako Mamhuodovi roditelji ne govore hrvatski.

- Mahmuod svakim danom napreduje, komunikacija je odlična - kaže Škrtić, a Mahmoud kaže da nije težak hrvatski jezik: 'Ne, trebaš biti pametan i nije teško'.

On se već toliko uklopio da navija za Dinamo, a Branko je svom malom prijatelju već nabavio loptu, mobitel i bicikl. Kada su ga pitali čega se sjeća iz Sirije, on je samo odvratio:

- Imao sam samo četiri godine i samo znam bum bum. Pucalo se puno.

U posljednjih pet godina u Hrvatskoj je azil dobilo 720 izbjeglica, a u Karlovcu je trenutno desetak sirijskih obitelji.

Kada je dolazak ove sirijske obitelji najavljen, Brankovi susjedi pripremali su peticiju protiv njihovog doseljenja. Nakon što se pročulo za njihovo prijateljstvo bilo je i komentara da je prigrlio malog Isilovca.

- Mi veterani rata sada moramo biti veterani mira - poručio je Branko koji je imao dvije kćeri, od kojih je jedna poginula u prometnoj nesreći. Sada mu društvo prave dvije unuke i novi član obitelj - unuk Mahmoud.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Jedina BH. dominikanska župa proslavila blagdan Sv. Dominika
10. August 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.