Svijet prolazi kroz krizu napuštenosti, kao siroče – no mi imamo Majku, koja nas prati i brani, poruka je Papa Franje s jutarnje mise u Domu Svete Marte, na današnji spomen Gospe žalosne.

Evanđelje nas danas vodi na Kalvariju (Iv 19,25-27). Svi su se učenici razbježali, osim Ivana i nekih žena. Ispod križa je Marija, Isusova majka: svi su je gledali i pokazivali na nju kao na majku razbojnika i buntovnika. „Marija je to slušala i prolazila kroz velika poniženja“, tumači Papa. „Slušala je i važne ljude, koje je poštivala jer su bili svećenici“, kako se rugaju Isusu pozivajući ga da siđe s križa. Gledajući svog golog i raspetog sina, nastavlja Papa, „Marija je prolazila kroz veliku patnju, ali nije otišla. Nije zanijekala sina. On je bio njeno tijelo“.

Papa Franjo prisjeća se kako je u Buenos Airesu odlazio u posjet zatvorenicima, te je uvijek viđao žene dok čekaju u redu za ulazak u zatvor. „To su bile majke. Nisu se sramile: njihovo je tijelo bilo u zatvoru. Te žene su trpjele i sramotu – tumači Papa – jer su ljudi na njih upirali prstom pitajući se što su učinili njihovi sinovi, ali i najgora poniženja i pretrese prigodom ulaska u zatvor. No, to su bile majke, u posjetu svom tijelu. Tako je i Marija ostala sa svojim sinom, tamo, u velikoj patnji“.

Isus nam je obećao da nas neće ostaviti kao siročad (usp. Iv 14,18), te nam na Križu daje svoju Majku za našu Majku: „Mi kršćani imamo Majku, Isusovu Majku, imamo i Oca, Isusovog oca. Nismo siročad. A ona nas u tom trenutku rađa u velikoj boli. To je doista mučeništvo. Ona probodenog srca prihvaća da rodi svih nas u času boli. I od tada Ona postaje našom Majkom, brine se za nas i ne srami nas se, već nas brani“.

Istočni mistici su u trenucima duhovnih poteškoća savjetovali zaklon ispod plašta Majke Božje: „tamo đavao ne može. Jer ona je Majka i brani poput Majke. I zapadna je tradicija preuzela ovaj savjet i formulirala prvu marijansku antifonu 'Sub tuum praesidium' – 'Ispod tvojeg plašta, pod tvojom zaštitom, Majko'. Tu smo sigurni“, naglašava Papa.

Današnji svijet je napušten kao siroče – i možda upravo ove riječi 'Gledaj svoju Majku!' mogu biti od pomoći. „Imamo majku koja nas brani, poučava nas i prati, i ne srami se naših grijeha. Ne srami se, jer ona je Majka. Neka Duh Sveti, prijatelj i suputnik, Tješitelj i Branitelj poslan od Gospodina, učini te shvatimo veliko otajstvo Marijina majčinstva“, zaključio je Papa Franjo.

Zanima te i ovo?
Kao nikada Ante Prkačin progovorio i o traženjima Boga!
15. May 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.