Već tri mjeseca devetogodišnji Josip Frigan živi život potpuno različito od svojih vršnjaka. Dijagnostificiran mu je karcinom pluća, vrlo rijetka bolest kod djece.

Živi u krajnjoj bijedi s nezaposlenom, samohranom majkom. I treba vas, treba vašu pomoć Najveća želja devetogodišnjeg Josipa Frigana u ovom trenutku je ići kući, no to za sada nije moguće. Jednostavno nije pravedno da je dijete u bolnici zbog karcinoma pluća. I tako već tri duga mjeseca. Iscrpljujuća borba s dijagnozom i terapijama, koje i veliki teško podnose.


"Tužan je bio. Ja pretpostavljam da si je mislio zašto baš meni. Valjda je bog tako dao. To se ne može opisati riječima. Ne znam kako bi to rekla. Jako teško. Oko srca vas steže u želucu vam se nešto ko stvara", kazala je Ivanka Presečan, Josipova majka.

Josipu iz Dinjevca pokraj Pitomače teška je bolest otkrivena nakon što je mjesecima neprestano kašljao. Sumnjalo se na sve i svašta - ali ne i na bolest koja se kod djece rijetko pojavljuje.

"Na početku liječenja smo bili u jedinici intezivnog liječenja, u teškoj situaciji. Sada samo puno bolje, ali smo tek u prvoj trećini liječenja", pojasnila nam je Jasminka Stepan, pedijatrica onkologinja. osip se s majkom Ivankom preselio u Zagreb, na odjel Onkologije u Klaićevoj, gdje ga je dočekalo mnogo malih heroja. Mjesto koje, da je pravde, nikako ne bi postojalo. Pravde očito nema, a ovaj odjel je pun.

Dječak je upravo završio četvrti ciklus kemoterapije. Liječnici su optimistični, a Josip strpljivo čeka povratak u svoj Dinjevac, trenutak o kojem često sanja.

Ništa nije toliko sebično kao bolest. Ona ne bira. Ovaj put se okomila na dječaka koji živi s nezaposlenom samohranom majkom u krajnjem siromaštvu sa samo 280 kuna dječjeg doplatka na mjesec.

Svi se nadaju da će epizoda s ružnom sjenom na plućima jednom završiti. Izborit će bitku s bolešću koju nitko ne zaslužuje, a kamoli dječak koji bi sa svojih devet godina trebao stvarati drukčije uspomene.

Otvoren je poseban žiro račun kod "Zagrebačke banke"d.d.  za sve koje žele pomoći malom Josipu.

"Centar za obitelj Pitomača" s naznakom - HUMANITARNA AKCIJA ZA JOSIPA FRIGANA
IBAN: HR8123600001501601786
Za uplate iz inozemstva:
SWIFT:ZABAHR2X
BROJ RAČUNA: 1501601786

Zanima te i ovo?
Kao nikada Ante Prkačin progovorio i o traženjima Boga!
15. May 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.