Emelynin anđeo, ljubavna priča Williama i Emelyn

Mnogima je vjerojatno već poznata ova skulptura predivnog i izražajnog anđela. Ona je posljednje djelo kipara Williama Wetmorea Storyja koji je bio i odvjetnik, pisac te pjesnik. Skulptura se nalazi na katoličkom groblju u Rimu, a Story ju je posvetio svojoj preminuloj supruzi. Ona je bila njegova muza, nije mogao živjeti bez nje te je nedugo nakon nje preminuo.

andeo-patnje-2-flickr.jpg

Photo: Flickr

Anđeo sada služi kao nadgrobna ploča Storyju, njegovoj supruzi i njihovom sinu Josephu koji je preminuo sa 6 godina u Rimu. Uz Josepha, imali su još troje djece koja su, poput oca, bila umjetnici. Thomas Waldo Story je bio pisac, Julian Russell Story je bio uspješan slikar portreta, a Edith Marion, markiza Peruzzi de Medici, bila je spisateljica.

Takozvani anđeo patnje dolazi na grob ostaviti cvijeće, ali ne može više podnijeti bol. Pada na grob, a krila od silne boli izgube sjaj i lagano se zatvore omotavši mu tijelo.

andeo-patnje-1.jpg

Photo:Flickr

Način na koji je William izrazio ljubav svojoj voljenoj supruzi inspirirao je mnoge kopije. Godine 1901. napravljena je replika u Palo Altu, u Kaliforniji, u čast Henryja Latrhopa, brata suosnivača sveučilišta u Stanfordu. Postoje i druge replike na grobljima diljem svijeta: u New Yorku, Marylandu, Kaliforniji (SAD), u Vancouveru (Kanada), u San Joséu (Kostarika) te u Santiagu de Cuba.

U svijetu glazbe razne grupe su također odale počast anđelu patnje tako da su njegovu fotografiju stavile na naslovnice svojih albuma, među njima su: Odes Of Ecstasy, Evanescence, Nightwish, Anabantha.

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Vrhovni sud poništio odluku kojom se zabranjuju ograničenja vjerskog bogoslužja, biskup kaže da je religija "bitna" tijekom pandemije
02. December 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.