U spremištu župe Sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama pronađena je, naime, skulptura Oplakivanja Krista iz sredine 15. stoljeća. Otkriće je 29. kolovoza predstavljeno hrvatskoj javnosti u Rijeci.

Vijest o rijetkom i vrijednom otkriću ne samo za Hrvatsku već i šire stigla je iz Rijeke, javlja IKA

Riječ je o izuzetno vrijednom, starom i dosad posve nepoznatom dijelu. Naime, skulptura se nalazila odložena u spremištu župe Sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama.

Prema riječima župnika crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije - gdje se skulptura sada nalazi, mons. Sanjina Francetića skulptura najvjerojatnije potječe iz crkve Sv. Josipa na Podmurvicama koja se nalazi u sklopu nekadašnjeg samostana benediktinki osnovanog 1914. Te su godine, naime, redovnice napustile staru crkvu i samostan sv. Roka iz 17. stoljeća koji je potom srušen a nalazio se uz župnu crkvu Uznesenja Marijina u povijesnoj jezgri grada. Veliki dio umjetnina ove zaboravljene riječke crkve i samostana je raspršen, a same su benediktinke iz Podmurvica otišle nakon II. svjetskog rata u Italiju.

No, skulptura je puno starija i datira u drugu polovicu 15. stoljeća. Riječ je o prikazivanju motiva Oplakivanja Krista, omiljenog u umjetnosti kasnog srednjeg vijeka. Drvena se skulptura sastoji od sjedećeg lika žalosne Bogorodice zaogrnute velikim plaštem dok joj je u krilu postavljeno mrtvo Isusovo tijelo. S desne strane nalazi se lik mlade žene koji se može identificirati kao Marija Magdalena, smatra povjesničar umjetnosti dr. Damir Tulić.

Ovo je za Rijeku iznimno i senzacionalno otkriće jer postoje još samo dvije slične skulpture i to monumentalni kip Gospe Sunjske, koja je od 16. stoljeća i nalazi se u franjevačkoj crkvi na Trsatu, te skulptura Oplakivanja Krista izložena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, a koja potječe iz gradske crkve Uznesenja Marijinog. U takvom je kontekstu ovo djelo od izuzetne važnosti za stariju povijest grada Rijeke, istaknuo je povjesničar Tulić.

Zanima te i ovo?
Matea Jelić nakon osvajanja zlata: Sve ispada tako kako je Bog zamislio, to je to!
26. July 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.