Svjedočanstvo: Framaši na 31. Mladifestu

Mladifest – molitveni susret mladih, jedno je od centralnih događanja i aktivnosti na kojima sudjeluju brojni mladi iz Hercegovine koji su uključeni u hod Franjevačke mladeži tzv. područne FRAME koje zatim sačinjavaju FRAMU HERCEGOVINE. Ove godine su upravo oni bili veliki pomagači u organizaciji programa - kao volonteri bilo ih je oko 120, ali i glavni gledatelji. Bilo ih je prekrasno gledati kako postrojeni nose zastave 110 zemalja koje su sudjelovale na prijašnjim Mladifestima, kako plešu ili animiraju pjesme, prave redove… Jedna tako čista mladost, ženstvena i muževna, produhovljena, dobro odgojena, pripremljena za drukčije, dublje i radosnije iskustvo vjere, molitve i euharistije. Nismo niti svjesni kolika je to milost za naše obitelji, Crkvu i domovinu ovaj framaški hod u životima naše djece. Koliko ih čuva i upravlja njihove korake putem Mira!

Istaknuli su i kako im je ove godine zbog epidemioloških mjera i zabrane susreta, puno toga iz programa Frame preskočeno (sastanci, duhovne vježbe, izleti, druženja...) i kako im je sve to jako nedostajalo – pa su im stoga ovi dani Mladifesta bili prilika sve to nadoknaditi. I zbog toga su Bogu i Gospi zahvalni i jako sretni.

U nastavku donosimo nekoliko iskustava sudionica Mladifesta koje dolaze iz različitih FRAMA.

FRAMA KOČERIN:

IVA LJUBIĆ je mlada hodočasnica i framašica iz Kočerina koja je stigla u Međugorje sa grupom od pedesetak framaša iz svoje župe i njihovim duhovnikom fra Marijom Knezovićem. O svom iskustvu Mladifesta ovako je posvjedočila: „Mladifest je već godinama tradicija za našu framu, svake godine odaberemo barem jedan dan kada zajedno odemo u Međugorje, zajedno slavimo Boga i u večernjim satima se vraćamo kući. Mislim da je Mladifest jedan odličan primjer zajedništva i radosti, mladenačkog duha i jedna posebna prilika za mlade ljude da prisustvuju nečem tako posebnom gdje sudjeluje toliko puno ljudi s različitih strana svijeta. Mladima koji nas prate putem interneta ili onima koji su ipak i fizički došli poput nas, mislim da je posebno u ovoj teškoj situaciji koja se sada događa u svijetu važno pokazati da je duh važniji od bilo čega materijalnog. Frama je posebno oblikovala moj život vjernice, a Međugorje je opet nama framašima jako važno u našem hodu, i svake godine mu se rado iznova vraćamo. Uz divne kateheze pripremili smo se za krunicu, a potom i za Svetu Misu. Nakon Svete Mise bili smo na meditaciji sa svijećama. U molitvama smo imali framaše koji nisu uspjeli doći, sve one mlade koji su spriječeni doći, naše najbliže. Po završetku programa s radošću smo se uputili kućama zahvalni dragom Bogu što nam je omogućio dolazak na ovo divno mjesto, zahvalni jer nismo bili spriječeni već smo i fizički mogli biti prisutni.

FRAMA MEĐUGORJE

ZDRAVKA ŠEGO je međugorska župljanka, framašica i volonterka. O svom iskustvu sudjelovanja i volontiranja na Mladifestu je kazala: „Za mene je to iskustvo doista posebno. Ja sam rođena i odrasla u Međugorju, i imala sam priliku na različite način doživjeti Mladifest. Prvo sa svojim roditeljima, zatim s prijateljima, a onda je došla FRAMA kada sam počela volontirati, i evo ovo mi je deveta godina kako volontiram. Naše obveze su mnogobrojne, iako male mi ih radimo s puno ljubavi. Naša središnja obveza je praviti redove za pričest, pomažemo pri sakristiji svećenicima i časnim sestrama, nosimo stolice svećenicima za ispovijed, nosimo im vodu, prodajemo i majice (ove godine ih nažalost nema jer do zadnjeg trenutka nismo znali hoće li biti Mladifesta), zatim netko među nas je i animator plesa. Ni njih nema ove godine, ali se dogodine nadamo da će biti. Za mene volontiranje znači jako puno, mogu reći da je iskustvo Mladifesta meni najljepše životno iskustvo. Susresti toliko puno mladih iz cijeloga svijeta koji dolaze sa različitim problemima, ali sa istim ciljem – pronaći svoj mir, moliti, pjevati, plesati… I kada vidite da sa svojom malom pomoći nekome možete popraviti trenutak, dan, festival… doista ste blagoslovljeni! Ove godine smo i mi bili u iščekivanju jer nismo znali hoće li Mladifesta uopće biti, ali sada kada vidim koliko je mladih ipak došlo, mogu reći da su nam se očekivanja ispunila i više nego što smo očekivali. Posebno smo presretni i što nam se papa Franjo direktno obratio, pozdravio i obećao da će moliti za nas!“

FRAMA Široki Brijeg

IVA BUBALO je u Međugorju zajedno sa tridesetak članova Frame „Široki Brijeg“. Ovako je posvjedočila: „Ja volim reći da smo mi ovdje 'domaći', i nadam se da mi pravi domaćini neće zamjeriti, ali zaista mi čuvamo tradiciju i na Mladifest dolazimo kampirati već duži niz godina. Meni je osobno ovo treća godina kako dolazim, a prva godina kako kampiram. Ove godine ono što mi se jako sviđa je baš to jedno pravo, lijepo, intimno iskustvo. Volim vjeru spustiti na jednu osobnu razinu i zaista to se ove godine istinski osjetilo i svaki trenutak, poput npr. sinoćnje molitve sa svijećama – to je za mene pravi trenutak. Iako Mladifest je sve i vika, i graja i pjesma… i kiša!

Kampiranje znači da mi dođemo sa vrećama za spavanje i spavamo na betonu ispred žute dvorane. Neki budu cijelo vrijeme Mladifesta, a neki po par noći. Za higijenske potrebe koristimo javni wc svetišta, a hranimo se kupujući hranu u pekarnicama, trgovinama ili se 'ogrebemo' za ručak o neke rođake ako ih netko ima U Međugorju. Prije bi tu bilo puno više mladih koji tako spavaju, a ove godine smo samo mi. Ima nas oko dvadeset i pet djevojaka i 4 dečka. Sami stvaramo svoj program i zaista nam je lijepo. Imali smo ponude za smještaj, ali nama je ljepše ovako.“ medjugorje-info.com